Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Riksdagen godkänner stram miljöbudget

Publicerad: 21 December 2011, 08:26

Det svenska miljöarbetet fick igår en stram budget godkänd av riksdagen. I budgeten ingick supermiljöbilspremien, som nu alltså får grönt ljus. S, V och Mp ville lägga mer pengar till miljön, men lyckades inte samla sig för att rubba regeringens förslag.


Det är Riksdag och Departement som berättar om riksdagsbeslutet som godkänner regeringens miljöbudget och därmed den supermiljöbilspremie som länge kritiserats. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker att supermiljöbilspremien är felsatsade skattepengar. Dessutom vill alla tre partierna ge mer pengar till miljön. Man lyckades emellertid samordna sig för att stoppa regeringens budgetförslag.

Enligt R&D ger den nya miljöbudgeten mindre pengar till arbetet med biologisk mångfald och sanering av förorenad mark. Mer pengar går emellertid till klimatanpassning samt hav och vatten. S, V, och Mp ville alla tre slopa miljöbilspremien – som enligt Socialdemokraterna bara kommer att gynna människor som har råd att köpa de mycket dyra miljöbilar. Istället vill S ha ett system som omfattar fler. Sverigedemokraterna ansåg att mer pengar borde läggas på sanering av förorenade områden.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.