Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Riksdagen lät lottning avgöra GMO-frågan

Publicerad: 29 mars 2012, 07:30

På onsdagen blev det helt jämnt mellan ledamöterna i riksdagens omröstning om GMO. Då bestämdes att frågan skulle avgöras med lottning.

Ämnen i artikeln:

GmoPolitik

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Samtliga oppositionspartier stod bakom ett förslag om att beslutanderätt om GMO inte ska avgöras på EU-nivå. Något som regeringspartierna motsatt sig. Då man på onsdagen skulle rösta i frågan blev det emellertid oavgjort efter voteringsstrul. Då hade man två alternativ – antingen att skjuta upp förslaget ytterligare en vecka eller att avgöra frågan med lottning. Man valde det sistnämnda alternativet.

Politikerkollen-bloggen berättar att det var Mp:s språkrör Gustav Fridolin som fick äran att dra lotten. Men tyvärr, i varje fall för Mp, så drog Fridolin "fel" lott och regeringen gick därmed vinnande ur GMO-striden.

Enligt
källor var upprördheten stor bland oppositionspartierna efter lottningen.
– Nej! Lotten avgjorde. Ingen återförvisning om #gmo Helt sjukt ABSURT att lottdragning ska avgöra beslut i riksdagen! #svpol, skrev till exempel Vänsterpartiets Jens Holm på sin Twitter.

Också Miljöpartiets Per Bolund Twittrade om den lottningen.
– Har just haft en lååång och underlig votering i riksdagen. Regeringen får nu förlita sig på lotten för att få igenom sin politik. Seriöst…

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev