Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Riksdagen säger nej till ökad insyn

Publicerad: 13 april 2015, 12:37

Dagens miljöinformation till allmänheten räcker till, tycker majoriteten.


Ämnen i artikeln:

Jens HolmSkog

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 14 april.

Riksdagen avslår motionskrav på att öka allmänhetens insyn i skogsbruket. Det står klart sedan miljö- och jordbruksutskottet (MJU)  tagit ställning till ett antal motioner i sitt betänkande om skogspolitik.

I en kommittémotion föreslog bland annat Jens Holm (V) att stärka medborgarnas och miljöorganisationernas möjlighet till information och inflytande vid slutavverkningar. Detta mot bakgrund av dagens otydliga regler och stora brister i miljöhänsynen.

Den så kallade samrådsparagrafen i Miljöbalken innebär vissa skyldigheter för markägaren att gå ut med information, men i praktiken handlar det på sin höjd om att lämna in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen.

När det gäller samråd om nyttjandet av olika ekosystemtjänster finns det inte ens några enhetliga rättsprinciper.

Majoriteten i miljö- och jordbruksutskottet avslår motionen och säger också nej till ett förslag att öka arealen kalhyggesfritt skogsbruk och att införa en mer rekreationsinriktad skogsskötsel nära tätorterna.

Regeringen har dock aviserat en översyn av skogsvårdslagstiftningen för klara miljömålen och åtaganden enligt Århuskonventionen för allmänhetens miljöinformation. Näringsdepartementet förbereder för närvarande direktiv till denna utredning.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Jens HolmSkog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News