Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Riksdagen vill att färre företag omfattas av krav på hållbarhetsrapport

Publicerad: 19 november 2015, 12:00

14 maj 2014. Fotografering i kammaren. Voteringsknappar.

Foto: Melker Dahlstrand

Riksdagen skickade igår en uppmaning till regeringen om att färre bolag bör omfattas av obligatorisk hållbarhetsredovisning.


Ämnen i artikeln:

CsrEuPolitik

Som tidigare rapporterats i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag ställde sig civilutskottet nyligen bakom ett tillkännagivande som kan påverka det kommande lagförslaget om obligatorisk hållbarhetsredovisning för företag. Igår eftermiddag röstade riksdagen ja till det. Tillkännagivandet innebär att riksdagen uppmanar regeringen att följa EU:s kategoriindelning av företag istället för att använda den svenska varianten, bland annat inför kommande lagförslag om krav på hållbarhetsrapportering. Om regeringen lyssnar på riksdagens uppmaning innebär det att färre företag kommer tvingas hållbarhetsrapportera. Regeringen har i sitt första förslag från i december 2014 uppskattat att omkring 2 000 företag omfattas av kravet men enligt Marianne Bogle, chef på CSR Sweden, är det bara omkring 200 till 300 företag som omfattas om man följer EU:s kategoriindelning.

Hon efterfrågar snabba besked om vilka företag som egentligen kommer omfattas av den nya lagen. Precis hemkommen från CSR Europes stora konferens Enterprise 2020 Summit upplever hon att företag i hela Europa står undrande inför vem som egentligen kommer omfattas av EU-direktivet och hur olika länder kommer att tolka det. I motionen som ligger till grund för riksdagens uppmaning betonar allianspartierna att kommande rapporteringskrav inte får innebära en konkurrensnackdel för svenska företag. Motionen gäller inte specifikt hållbarhetsredovisning. Istället är den ett motförslag på regeringens förslag om att utvinnings- och skogsbolag ska rapportera större betalningar till myndigheter, ett slags antikorruptionslag. Men motionen nämner också det kommande lagförslaget om hållbarhetsrapportering.
”Att avstå från att ändra kategorierna kommer att få betydelse för en rad aktuella frågor. I december föreslog regeringen till exempel att ett obligatoriskt krav skulle införas om att upprätta hållbarhetsrapport för kategorierna stora företag och företag av allmänt intresse. Huruvida kategorin ”medelstora företag” införs har betydelse. Utan den nya kategorin kommer mångdubbelt fler företag att omfattas av kravet än annars. Sverige behöver ett konkurrenskraftigt näringsliv och vi vill understryka vikten av att värna att redovisningskraven är ansvarsfulla och inte omfattar tusentals fler företag än vad som är motiverat”, står det i motionen.

Civilutskottets ordförande Caroline Szyber (KD) bekräftar att det blir färre företag som omfattas av kravet på hållbarhetsrapport om regeringen lyssnar på utskottets uppmaning och ändrar sitt förslag från i december när de ska presentera sin proposition. Men hon betonar att regeringen fortfarande bereder frågan och att de inte har ett färdigt förslag att ta ställning till.
– För min del är det viktigt att det inte blir en konkurrensnackdel jämfört med andra företag ute i Europa. Man brukar genomföra krav på de börsnoterade företagen och sedan brukar det sippra ned, säger Szyber.

Marianne Bogle tycker att det är synd att det pratas om kommande lagstiftning som något som bolagen blir tvingade att göra.
– Vi står ju inför riktigt stora och verkliga problem. Det är klart att det kommer att ta några år för bolag att lära sig de här frågorna. Det är ungefär som när marknadsföringslagen kom, då var många upprörda för att man skulle hålla på och styra hur företag skulle marknadsföra. Men nu är det ju inget konstigt.

Hon pekar istället på de konkurrensfördelar som bolagen kommer uppleva på sikt om lagen omfattar fler verksamheter.
– Svenska bolag kommer vara mycket mer konkurrenskraftiga i och med att man är redo inför olika typer av lagstiftning framöver och krav från exempelvis börser, säger hon till Miljöaktuellt.

Läs mer om riksdagens tillkännagivande här.

Läs även den tidigare artikeln som publicerades i Miljöaktuellts omvärldsbevakning Miljöaktuellt Idag.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

CsrEuPolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.