Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag06.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Riksdagsdebatt: ”Ge regeringen hemläxa”

Publicerad: 5 Oktober 2011, 09:25

Igår fylldes riksdagen med sportfiskare, kraftverksdirektörer och politiker. Ämnet för dagen var vattenkraftens effekter på den biologiska mångfalden. Hur hårda ska miljökraven vara och vem betalar för skadorna?


Ämnen i artikeln:

Vattenkraft

Riksdagen höll igår en ordnad och innehållsrik debatt om vattenkraftens miljöeffekter. Frågor som diskuterades under de tre timmarna var bland annat formerna för vattenkraftens miljöprövning och ekonomisk kompensation från kraftindustrin.

En nyligen publicerad rapport från miljö- och jordbruksutskottet menar att det i första hand är kraftbolagen som ska betala åtgärder för den biologiska mångfalden – och att statliga bidrag på området kan vara ett komplement som förenklar arbetet.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson
menade att beslutsfattarna inte tagit itu med problemen ordentligt, och frågade företrädare för branschen varför vattenkraften i dagsläget specialbehandlas och hur de ser på att gällande regler till skillnad från andra branscher med miljöfarlig verksamhet inte omfattar krav på bästa teknik och miljöförbättringar.

– Det borde vara ett problem för kollektivet av kraftvänner att stå utanför det här systemet, sade Åsa Romson.

Kjell Jansson, Svensk Energi, svarade att om lagstiftningen skärps för vattenkraften borde man ta hänsyn inte bara till lokala och regionala miljöeffekter, utan också globala som klimatförändringar, för att på ett rättvist sätt kunna värdera vattenkraftens miljöeffekter.

– Det skulle nog innebära mer vattenkraft, sade Kjell Jansson.

Stefan Nyström, generalsekreterare på Sportfiske- och Fiskevårdsförbundet, efterlyste ett bättre samarbete mellan departement, utskott och myndigheter för att kunna förstärka arbetet och minska skadorna på sjöar och vattendrag.

Statsapparaten är enligt honom uppbyggt
med ett ”stuprörstänk” man måste komma bort från.

– Här behövs ökad samverkan. Utskottet borde ge regeringen i läxa att komma tillbaka med ett förslag till samordning mellan departementen, för att kunna ta ett samlat grepp i frågan, sade Stefan Nyström.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vattenkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.