Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Riksdagsförvaltningen tar tillbaka talmännens dispens

Publicerad: 11 november 2013, 12:39

Talmännens bilar har tidigare kört med dubbdäck på Hornsgatan i Stockholm. Nu dras dispensen in efter att tidningen Riksdag och Departement ställt frågor.


Den 1 januari 2010 blev Hornsgatan i Stockholm den första i landet med förbud att köra med dubbdäck vintertid för att minska luftföroreningarna.

Talmännens bilar har tidigare kört med dubbdäck på Hornsgatan i Stockholm trots förbudet men Riksdagsförvaltningen har nu dragit tillbaka tillståndet efter att Riksdag & Departement ställt frågor.
– Det är helt vansinnigt. Jag kan förstå att polisen och andra behöver ha dubbdäck. Men ska talmannens bil ha dubbdäck får man väl köra på andra gator. Riksdagen ska föregå med gott exempel, säger Stina Bergström (MP), ledamot av trafikutskottet, till Riksdag och departement.

I dag har polis- och tullpersonal, sjuktransporter och räddningstjänst dispens från förbudet samt taxibolag med färdtjänstavtal och personer som har garageplats på Hornsgatan.

Hornsgatan är den gata som har de högsta halterna av partiklar PM10, som rivs upp ur asfalten av dubbdäck. I flera år har halterna flera gånger kraftigt överskridit EU:s gränsvärden.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.