Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Riksdagsvalet: Så viktig är miljö- och klimatfrågan för väljarna

Publicerad: 26 juni 2014, 09:52

Hur viktig är miljö- och klimatfrågan egentligen i det kommande valet? Svaret på den frågan kommer nu i en färsk Novusmätning.


Precis som i april i år hamnar miljö och klimat på en sjätteplats i Novus mätning från i juni, under vård, skola, sysselsättning, landets ekonomi och äldreomsorg.

De svarande har kunnat välja flera frågor som viktigast och tydligt jämfört med april är att fler tycker att miljö och klimat är en av de viktigaste valfrågorna, 50 procent jämfört med 45 procent i april.
– Det ligger stabilt med en liten opinonsuppgång. Samtidigt tar inte miljöfrågan någon annan frågas placering. Uppgången kan delvis bero på EU-valet där miljöns fokus kan ha spillt över, men samtidigt verkar väljarna hålla isär valen. Då var miljö den viktigaste frågan, säger Liza Pettersson, konsult och expert på miljöopinion på Novus.

Jämfört med september i fjol har frågan klättrat upp ett snäpp på tio i topp-listan över viktigaste valfrågor. Och under 2011 och 2012 låg miljö på nionde respektive tionde plats. Liza Pettersson tycker att det är svårt att sia om hur intresset för miljö- och klimatpolitik kommer att utvecklas under valårets slutspurt. Men förmodligen kommer välfärdsfrågorna ligga kvar och miljö inte klättra ytterligare, tror hon.
– Trots att junimätningen bara låg två veckor efter EU-valet hände det inte så mycket med miljöfrågan i opinionen. Många ser det som en internationell fråga mer än något nationellt.

Miljö och klimat har länge konkurrerat med invandring och integration som nu ligger på plats sju och som 49 procent anger som en av de viktigaste frågorna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev