torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Riksrevisionen lägger ner granskning av klimatanpassning

Publicerad: 25 februari 2016, 11:38

Granskningen av Sveriges arbete med översvämningsrisker avslutas. Förklaringen: den ursprungliga idén var inte ”tillräckligt relevant”.

Ämnen i artikeln:

RiksrevisionenKlimatanpassningPolitik

I höstas beslutade Riksrevisionen att inleda en granskning om avledning av vatten. När utredningen presenterades hade myndigheten fått uppgifter om att investeringar och förnyelse av de system som finns för att avleda vatten ovan och under jord släpar efter. Riksrevisionen pekade även på att klimatförändringar medför att risken för översvämningar ökar och att kostnaden för klimatanpassningsarbetet kan dra iväg om inte arbetet påbörjas i tid och är effektivt samordnat. Bland utmaningarna nämndes den komplicerade ansvarsfördelningen mellan staten och kommunerna. Men nu läggs granskningen ner, enligt ett beslut från den 8 februari.
– Den ursprungliga idén som vi hade visade sig inte vara tillräckligt relevant allteftersom projektet fortskred. Vi har inte gjort tillräckligt skarpa iakttagelser för att publicera, säger Lena Björck, avdelningschef på Riksrevisionen, till Miljöaktuellt.

Enligt Lena Björck händer det att granskningar avslutas och hon poängterar att de idéer och tankar som har samlats in kommer att tas med i myndighetens fortsatta omvärldsbevakning.
– Det kan bli en granskning med någon annan inriktning men där är vi inte än, säger Lena Björck.

Varför var den ursprungliga idén inte tillräckligt relevant?
– Jag kan inte gå in på detaljer för jag har inte materialet framför mig. Jag får hänvisa till akten som kommer att vara färdig om några veckor, säger Lena Björck.

Branschorganisationen Svenskt Vatten tycker att beslutet att lägga ner granskningen är rimligt.
– Utgångspunkten till att Riksrevisionen tog upp frågan var, som vi förstod det, att man trodde att översvämningsproblematiken var kopplad till dåliga ledningsnät i VA-sektorn. Efter ett antal kontakter förefaller det som att revisionen insett att problematiken är mycket mer komplex. Egentligen har revisionen försökt hantera två stora utmaningar som om de var samma sak, förnyelsetakten för kommunernas ledningsnät och kommunernas klimatanpassning och skyfallshantering. Det är mot den bakgrunden positivt att granskningen avslutas, säger Anna Linusson, vd på Svenskt Vatten, till Miljöaktuellt.

Läs mer om granskningen på Riksrevisionens hemsida.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev