Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Riksrevisionen riktar kritik mot statliga bolags årsredovisningar

Publicerad: 28 December 2005, 08:47

Riksrevisionen har granskat årsredovisningarna i Svenska spel, Vattenfall, Teracom, Swedcarrier och ytterligare åtta statliga bolag och pekar på brister i redovisningen av bolagens samhällsuppdrag. Redovisningen av arbetet kring miljöfrågor är i flera fall eftersatt trots att regeringens krav på återrapportering är som tydligast för just miljöarbetet.


Gemensamt för de granskade bolagen, Apoteket, Svenska Bilprovning, Posten, Samhall, SJ, Svenska spel, Systembolaget, Akademiska hus, Specialfastigheter i Sverige, Swedcarrier, Teracom och Vattenfall är att de har ett samhällsuppdrag och en särskild ställning på marknaden.
– Riksdag, allmänhet och media bör kunna få insyn i verksamheten och få veta vilka avvägningar som görs och vad samhällsuppdragen betyder för bolagens resultat, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

– Ägarna, som ytterst är medborgarna, ska genom årsredovisningen få en helhetsbild av de statliga bolagens uppdrag, verksamhet och resultat. Av såväl demokratiska som effektivitetsskäl bör årsredovisningarna bli bättre i de statliga bolagen, säger riksrevisor Kjell Larsson.

Granskningen av årsredovisningarna visar att den finansiella redovisningen håller en kvalitet jämförbar med redovisningar i börsnoterade bolag. Däremot finns i flera fall brister i redovisningen av bolagens samhällsuppdrag och Riksrevisionen nämner speciellt Svenska spel, Vattenfall, Teracom och Swedcarrier.

Riksrevisionen riktar även kritik mot regeringen. Regeringens återrapporteringskrav är otydliga. Enligt regeringens egna riktlinjer ska statligt ägda företag vara minst lika genomlysta som noterade företag. Men riktlinjerna är kortfattade och "kan vara svåra för bolagen att tolka", enligt Riksrevisionens rapport.

Det mest utförliga av regeringens återrapporteringskrav rör miljöarbetet. Men det har uppenbarligen inte varit tillräckligt. Rapporteringen kring miljöarbetet varierar kraftigt mellan bolagen såväl till form som innehåll.

Riksrevisionens slutsatser är i flera fall vaga. Bland annat gör den bedömningen att flera bolag "torde kunna vidareutveckla redovisningen av sin omvärldsbevakning" och att "en riskanalys för rörelserisker bör redovisas i alla företag av den typ som granskats".

Systembolaget är ett av de bolag som varken lyftes fram som gott exempel eller uttryckligen kritiseras. På företaget tar man Riksrevisionens rapport med ro.
– Vi känner oss inte så vansinnnigt träffade och det finns inte så mycket konkret i granskningen, säger presschef Björn Rydberg. Vi har ett samhällsuppdrag och ett socialt ansvar och det talar vi ständigt om och det avspeglar sig i vår rapport. Men vi ska ändå försöka bli bättre på att lyfta fram vårt samhällsuppdrag i vår redovisning nästa år.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.