Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag27.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Riksrevisionen slår larm: regeringen rycker sönder miljöarbete

Publicerad: 8 Februari 2006, 12:20

Naturvårdsverket lägger mycket tid på regeringsuppdrag och internationellt arbete. Den grundläggande uppgiften att genomföra miljöpolitiken har fått allt mindre utrymme. Det slås fast av Riksrevisionen som anser att regeringens alla uppdrag och ryckig anslagstilldelning försvårar miljöarbetet.


– Vare sig regeringen eller Naturvårdsverket har tagit ställning till vad som är en lämplig balans mellan uppdragen och arbetet med att genomföra politiken, säger revisionschefen Rutger Banefelt.

– Dessutom är regeringens överblick och kontroll över tillströmningen av uppdrag svag.

Både länsstyrelser och kommuner klagar över att Naturvårdsverket har blivit sämre på att ge vägledning om miljölagar och regelverk. Vägledningen sägs ha luckor och vara till mindre praktisk hjälp.

Naturvårdsverkets menar att förändringarna är en nödvändig följd av miljöbalkens införande och de miljöpolitiska frågornas ändrade karaktär. Skillnaden i synen på vägledning försämrar effektiviteten i miljöarbetet, anser Riksrevisionen.

Riksrevisionen slår också larm om att regeringen mitt under löpande verksamhetsår begränsat det anslag till efterbehandling av förorenade områden som riksdagen beviljat.

– Under 2003 meddelades med kort varsel att endast en tredjedel av de beviljade 461 miljoner kronorna fick betalas ut. Konsekvenserna blev inte bara att saneringsprojekten sköts upp, utan också att tilliten till det statliga stödet undergrävdes hos kommuner, entreprenörer och andra engagerade, påpekar Riksrevisionen.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.