Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rikstäckande retursystem för fritidsbåtar på plats

Publicerad: 7 oktober 2015, 02:00

Nu finns ett rikstäckande återvinningssystem för fritidsbåtar i Sverige.


Nu kan ägare av fritidsbåtar över hela landet lämna in sina gamla båtar för återvinning och omhändertagande på ett miljöriktigt sätt. Det är initiativtagarna till Båtskroten, tillsammans med Stena Recyling och branschorganisationen Swe boat, som står bakom systemet.
– Vi har jobbat i nätverk i ett och ett halvt år och märkt att det finns ett stort behov. Målet att inte behöva ha så långa transporter när det finns möjlighet att jobba med företag lokalt, säger Josefin Arrhénborg, en av grundarna till Båtskroten, till Miljöaktuellt.

Båtskroten som ligger på Muskö i Stockholms skärgård har hittills tagit emot båtar från hela landet. Det nya systemet innebär att den som vill skrota sin båt ringer till ett och samma nummer eller går in på nya sajten www.batretur.se som kommer att vara i bruk inom några veckor.
– Båtarna ser mer och mer ut som sommarstugor i miniatyr med en liten kyl, toaletter, en tank med diesel etcetera. Allt det här skulle vi aldrig annars dumpa i vår natur, säger Josefin Arrhénborg.

Hon menar att miljöproblem kan uppstå även om ägaren inte dumpar båten någonstans.
– Om en båt bara blir liggande på en båtklubb, kanske för att ägaren blivit sjuk, så kanske den sjunker och så händer det som inte får hända.

Enligt Båtskrotens grundare har båtarnas hållbarhet och höga andrahandsvärden gjort att det tidigare inte funnits efterfrågan på ett system för återvinning av uttjänta båtar. Tills nu. Det beror på ändrade krav från båtägarnas sida men också på båtars snabbt sjunkande andrahandsvärde.

Läs mer på Båtskrotens hemsida.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.