Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ringhals 1 snabbutreds efter säkerhetsmiss

Publicerad: 18 Mars 2009, 08:25

Strålsäkerhetsmyndigheten snabbutreder Ringhals 1 i dag. Vid inspektion hittades säkerhetsfunktioner som inte var i drift.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Ringhals 1 snabbutreds i dag och sannolikt i morgon, meddelar Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Skälet är att myndigheten upptäckt säkerhetssystem ur drift.

– Det automatiska systemet för reaktorinneslutning har inte varit aktiverat, säger Mattias Sköld, pressansvarig på Strålskyddsmyndigheten.

Ringhals 1 är avställd sedan 15 mars för årlig revision. Det var vid det arbetet som upptäckten gjordes.

” Dock har såväl övervakningssystemet som de underliggande system som det styr, fungerat. Om det hade behövts hade det varit möjligt att starta systemet manuellt”, skriver huvudägaren Vattenfall som också utreder ändelsen, i en kommentar.

Preliminärt klassas avvikelsen som en 1:a, den lägsta graden på den internationella skalan för klassificering av kärnkraftshändelser, meddelar Vattenfall. Om Strålskyddsmyndigheten delar uppfattningen återstår att se. Det gängse förfaringssättet vid incidenter är att kärnkraftverk själva utreder saken. Inom 30 dagar ska Strålsäkerhetsmyndigheten ha en redogörelse.

– Här kan vi snabbt själva bilda oss en uppfattning, ett team som jag gissar i dag och i morgon gör intervjuer och pratar med involverade i olika funktioner och skapar sig en bild av varför det här systemet inte varit aktiverat, säger Mattias Sköld.

Under revisionen som beräknas pågå i två månader ska bland annat ett nytt kylsystem för avställning av reaktorn införas. Även förbättrad separation av kontrollutrustning och elkraftsmatning till säkerhetsrelaterade system utförs, enligt Vattenfall.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.