Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rio+20: Brasiliens förhandlare anklagas för översittar-taktik

Publicerad: 19 juni 2012, 07:21

Flera delegater överväger att blockera den föreslagna texten på Rio+20 då den anses ha för låga ambitioner och för att brasiliens förhandlare har en aggressiv taktik.


The Guardian berättar idag att flera delegater på toppmötet Rio+20 i Brasilien överväger att blockera den gemensamma text som Brasiliens föreslagit till mötet. En brasiliansk talesperson sa på måndagen att han var optimistisk då han menade att en kompromisstexten skulle kunna vara godkänd redan på tisdag kväll. Men frustrerade delegater uppger nu för The Guardian att de överväger att rösta ner den föreslagna texten då den anses var för urvattnat. Dessutom menar många att värdnationen för en alldeles för aggressiv förhandlingstaktik.

Delegater som The Guardian talat med tror att de brasilianska förhandlarnas hårda taktik beror på att de har en hård press uppifrån för att dels se till att förhandlingarna inte bryter ihop – dels att få fram faktiska resultat från förhandlingarna. Problemet, menar man, är att taktiken är så aggressiv att vissa delegater kan känna att de måste stoppa förslaget.
– De brasilianska förhandlarna är med under förhandlingarna. Sen säger de att tagit hänsyn till allas åsikter, men sen går de ändå in på sin kammare och skriver sin egen text precis som de vill, säger en delegat till The Guardian.

Värdarna själva verkar emellertid helt oförstående för kritiken.
– Brasiliens roll i de här konsultationerna har prisats av FN och i stort sett av alla deltagande länder. Också de utvecklade länderna tycks vara nöjda, säger en talesperson till The Guardian.

De NGO:er som är på plats är emellertid rörande eniga om att det dokument som hittills producerats är extremt svagt och urvattnat.
– Det vi ser i Rio är extremt svaga förhandlingar som inte kommer att producera de resultat som krävs för att lyfta folk ur fattigdom och stoppa miljöförstörelsen, säger Kit Vaughan på CARE till The Guardian.

Lasse Gustavsson som är huvudansvarig för WWF:s delegation i Rio är också besviken.
– Visst finns några delar av texten som kan vara en bra bas för framtiden. Som till exempel texten om haven. Men totalt sett ser vi en text där svaga ord vinner över starka ord om handling, där de svaga orden vinner över starka ord med 514-10, säger han till The Guardian.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.