Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Rio+20: Så tycker civilsamhället om resultatet

Publicerad: 25 Juni 2012, 06:25

Miljöaktuellt har samlat kommentarer från Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner, Världsnaturfonden, Greenpeace och Svenska kyrkan.


FN:s konferens om hållbar utveckling avslutades i helgen. Närmare 50 000 personer, från regeringar, civilsamhällsorganisationer, multilaterala organisationer, forskarsamhälle och näringsliv fick då bege sig hem igen med ett ganska magert resultat.

Miljöaktuellt har
samlat några kommentarer från civilsamhället om hur de tycker att mötet gick.

Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen, i ett blogginlägg:

”Men trots fina insatser från flera håll är utfallet en grym besvikelse. Titeln på överenskommelsen – `The Future we Want´ – framstår mest som en skymf. Riodokumentet beskriver inte alls den framtid vi vill ha; det är överlag oambitiöst och vagt och visar inte vägen till den hållbara utveckling som så uppenbart behövs för att människor och planeten ska må bättre. Alla som sett fattigdomen i vitögat och som följer miljöforskningen förstår att det krävs något helt annat än den text som nu ligger på bordet. Visst finns ljuspunkter i dokumentet – och de ska vi återkomma till – men de svävar mycket ensamma i en rymd av moraliskt mörker.”

Ellie Cijvat, sakkunnig Jordens Vänner, i ett pressmeddelande:

– Dokumentet är i stort sett utan fasta målsättningar och utan tidtabeller, och gör inte mycket mer än att bekräfta tidigare överenskommelser. Detta medan världen är mitt uppe i flera kriser samtidigt. Mötet är en missad chans, som inte leder till den hållbara framtiden vi vill ha.

Lasse Gustavsson, chef för WWF:s internationella delegation i Rio, i ett pressmeddelande dagen innan konferensen avslutades:

– Om inte regeringscheferna får till en rejäl förbättring blir resultatet mer fattigdom, konflikter och miljöförstöring. (…) Förhandlingstexterna pratar allmänt om hållbar utveckling och energi på ett sätt som om det hade skrivits av olje-och gasindustrin.

Kumi Naidoo, generalsekreterare för Greenpeace International, i en inertervju med the Guardian:

– Vi måste fråga oss själva vad historien har lärt oss när det kommer till hur förändring skapats när mänskligheten har stått inför en stor utmaning, som medborgerliga rättigheter, apartheid eller slaveri. Det är endast när anständiga män och kvinnor sagt att nog är nog och inget mer, och varit beredda att riskera sina liv och hamna i fängelse om det krävts. Och det är där vi är. Vi måste intensifiera civil olydnad.

Alexander Sjöberg, handläggare för Svenska kyrkans internationella arbete, i ett blogginlägg:

”Mötet utmanade aldrig riktigt det orättvisa och ohållbara utvecklingsparadigm som idag råder där behovet av fossila bränslen, oändlig tillväxt och ökad konsumtion är styrande. Inte heller chansen att en gång för alla stadfästa att de mänskliga rättigheterna gäller alla människor togs tillvara på. (…) Det vi fick vara med om i år blev tyvärr bara en blek kopia av föregångaren. Det som presenteras för världen idag är ett dokument som till stor del bara bekräftar vad som sades för tjugo år sedan.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.