Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Rio-konferensens verkliga resultat ser vi först om några år”

Publicerad: 4 september 2012, 09:15

Den svenske chefsförhandlaren, Björn Andersson, ger tre plus och tre minus till FN-mötet i Rio de Janeiro.


Vad var det egentligen som hände på den FN-ledda jättekonferensen om hållbar utveckling som hölls i Rio de Janeiro i början av sommaren?

Vissa uppgifter är förmodligen mer kända än andra. Som att närmare 50 000 personer från regeringar, civilsamhällsorganisationer, multilaterala organisationer, forskarsamhälle och näringsliv fanns på plats. Eller det att konferensen hade två huvudsakliga teman, ”en grön ekonomi inom ramen för hållbar utveckling och utrotning av fattigdomen” samt ”den institutionella ramen för hållbar utveckling”.

Men vad hände egentligen i Rio? Vad blev resultatet? Detta var frågor som man under måndagen försökte bena ut på ett seminarium i Stockholm arrangerat av Global Utmaning i samarbete med Regeringskansliet, Stockholm Environment Institute och Tillväxtanalys.

En av dem som fick ge sin syn på det hela var Björn Andersson från Utrikesdepartementet. Han fungerade som svensk chefsförhandlare både inför och under Rio-konferensen.

Björn Andersson sammanfattar framstegen som gjordes i Rio i tre punkter.

Grön ekonomi:
– Begreppet grön ekonomi etablerades via Rio-konferensen vilket är ett framsteg. Det var en svår fråga där det var många oklarheter och missförstånd till en början.

Hållbarhetsmålen:
– Man kommer nu påbörja arbetet med hållbarhetsmålen på olika sätt. Dels genom en panel som ska titta på vilket nytt ramverk som ska ta vid efter det att millenniemålen upphör 2015. Dels genom en mellanstatlig arbetsgrupp som ska se hur de tre dimensionerna av hållbar utveckling – de miljömässiga, ekonomiska och sociala – kan integreras med hållbarhetsmålen.

Mänskliga rättigheter:
– Från svensk sida gör vi bedömningen att vi fick gehör för demokrati-, MR-, transparens- och jämställdhetsfrågor. Här fick vi ett ganska bra genomslag i slutdokumentet, något som vi ser som en bra plattform att bygga vidare på.

När det gäller frågor som Sverige ville se starkare skrivningar kring men där resultatet inte blev vad man hoppats på, sammanfattar Björn Andersson det hela i följande punkter:

Miljöskadliga subventioner:
– Tillsammans med andra medlemsländer inom EU drev Sverige att vi ville se minst en tydlig paragraf om vikten av att fasa ut miljöskadliga subventioner. Vi nådde inte ända fram. Däremot finns det referenser till mer specifika subventioner, till exempel när det gäller fiske och frågor om konsumtion och produktion.

Vatten och sanitet:
– Ett andra område som Sverige ville nå längre än vad vi lyckades med i slutdokumentet är rätten till vatten och sanitet. Visserligen omnämns frågorna vilket är symboliskt väldigt viktigt. Men vad vi ville se från svenskt håll var också skrivningar om vikten av att hantera gränsöverskridande vattenresurser.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter:
– Här tyckte vi från svenskt håll att vi hade ganska bra skrivningar ända fram tills det att slutdokumentet presenterades kvällen innan stats- och regeringscheferna kom, då man hade plockat bort referenserna hit. Samtidigt omnämner man i alla fall sexuell och reproduktiv hälsa på några ställen, man pratar om familjeplanering, mödradödlighet, och man pratar om de rättigheter som finns inom ramen för det här området, vilket gör att man ändå kan blicka framåt.

Enligt Andersson bedömer den svenska regeringen att de olika processer och plattformar som etablerades i Rio är någonting som det går att bygga vidare på. Det är därför först om ett par års tid som vi kan säga om Rio var en framgång eller inte.

– Det är vad vi gör det här till som betyder någonting framöver. Rio-konferensens verkliga resultat kan vi därför se först om några år.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News