Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ris hemligheten bakom kinesiskt murbruk

Publicerad: 4 juni 2010, 04:02

Byggnadsarbetare i det gamla Kina använde klibbigt ris i sitt murbruk. Den speciella kombinationen av organiska och oorganiska material gjorde byggnader starkare och motståndskraftigare.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Forskare har upptäckt hemligheten bakom ett superstarkt murbruk, som utvecklades i Kina för över 1 500 år sen. Genom att blanda släckt kalk (kalciumhydroxid) och klibbigt ris skapade kineserna världens förmodligen första murbruk sammansatt av såväl organiska som oorganiska material.

Bingjian Zhang, en av studiens upphovsmän, kallar det kinesiska murbruket en av sin tids största tekniska innovationer, och konstaterar att det är mycket starkare och motståndskraftigare mot vatten än vad rent kalkbruk är.

Studien identifierar amylopektin, en typ av polysackarid som finns i ris och andra stärkelsehaltiga livsmedel, som den hemliga ingrediensen som bidrar till murbrukets extra styrka.

– En analytisk studie visar att det antika murbruket består av en typ av organiskt-oorganiskt kompositmaterial. Den oorganiska komponenten är kalciumkarbonat och den organiska komponenten amylopektin, som kommer från det klibbiga riset. Dessutom upptäckte vi att amylopektin fungerar som en hämmare: tillväxten av kalciumkarbonat var kontrollerad och det producerades en kompakt mikrostruktur, vilket bör vara orsaken till de goda resultaten, sa Zhang till Physorg.com.

Materialet användes för att konstruera viktiga byggnader som till exempel gravar, pagoder och stadsmurar, varav många har stått emot tidens tand och finns kvar än idag.

Studien, som presenterades i American Chemical Societys tidskrift Accounts of Chemical Research, konstaterar även att denna typ av murbruk är det bäst lämpade när det gäller att restaurera gamla byggnader. Forskarna testade olika kombinationer av kalk och ris, och jämförde sedan deras prestanda med vanliga kalkbruk.

– Provresultaten visar att ris-kalkbruket har stabilare fysiska egenskaper och större mekanisk hållfasthet, samt är mer kompatibelt, vilket gör det till ett lämpligt material att använda vid restaurering av gamla murverk.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.