Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ris och ros för nya klimatlagen

Publicerad: 14 juni 2017, 11:52

Foto: Obs! Bildmontage.

På torsdagen röstar riksdagen om den nya klimatlagen. Den viktigaste klimatreformen någonsin, enligt förespråkarna. Ineffektiv klimatpolitik, enligt kritikerna.


Torsdagen den 15 juni, röstar riksdagen om att införa det klimatpolitiska ramverket med nya klimatmål, en klimatlag och ett klimatpolitiskt råd. Regeringens förslag om det nya ramverket bygger på en överenskommelse i den parlamentariskt tillsatta Miljömålsberedningen.

Enligt regeringen är det klimatpolitiska ramverket den viktigaste klimatreformen i svensk historia. Många har också hyllat förslaget – på fredag bjuder till exempel Tankesmedjan Fores in till en champagnefrukost för att fira den nya klimatlagen.

Men alla är inte positiva och Konjunkturinstitutet är en av kritikerna. Enligt Konjunkturinstitutet kräver klimatpolitiken i ramverket kraftigt förstärkta styrmedel, för med sig merkostnader och leder till strukturomvandlingar som drabbar jordbrukssektorn och de som bor i glesbygd.
”Sverige kan använda EU:s klimatpolitik bättre. Det är möjligt att kombinera en ambitiös klimatpolitik med att utnyttja de system som EU:s regler tillhandahåller. Detta skulle möjliggöra större globala utsläppsminskningar till samma kostnad som den svenska politiken för med sig, hjälpa fattigare EU-länder att göra större utsläppsminskningar, och skapa tydligare incitament för forskning. De strukturomvandlingar som en ensidig svensk klimatpolitik medför, skulle då också mildras”, skriver Konjunkturinstitutet i en kommentar.

Konjunkturinstitutet skriver också att det är tydligt att regeringen hoppas på en rad andra positiva sidoeffekter av sin klimatpolitik som till exempel bättre luftkvalitet och att ny teknik tas fram.
”Men om det är sådana sidoeffekter som är politikens huvudsyfte bör det tydligt framgå. Vad som ska uppnås med klimatpolitiken måste därför preciseras. Annars är det omöjligt att veta hur styrmedel ska utformas och risken är att Sverige tar på sig stora kostnader till liten nytta för det globala klimatarbetet.”

Läs Konjunkturinstitutets specialstudie

Läs mer om det klimatpolitiska ramverket på regeringen.se

Vill du läsa mer om svensk klimatpolitik. Klicka här.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.