Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ris och ros för Sveriges Arktisstrategi

Publicerad: 13 Maj 2011, 06:53

I går tog Sverige över ordförandeskapet i Arktiska rådet. Carl Bildt kunde vid utrikesministermötet i Nuuk, Grönland, presentera den svenska strategin och det svenska ordförandeskapsprogrammet för de kommande två årens arbete.


Ämnen i artikeln:

Tom ArnbomCarl BildtTherese JacobsonAndreas Carlgren

I den svenska strategin framgår bland annat:
”På få ställen i världen har klimatförändringarna skapat så dramatiska effekter som i Arktis. Uppvärmningen av jorden genererar följdeffekter för exempelvis is, snö och permafrostens utbredning. Den förorsakar förändringar av bland annat biologisk mångfald genom ändrade livsbetingelser för djur och växter. Detta påverkar i sin tur gradvis livsbetingelserna för befolkningen i Arktis som kan få allt svårare att utöva traditionella näringar och därmed sin kultur.”

Som prioriterade miljöfrågor för det svenska ordförandeskapsprogrammet står oljeutsläpp, klimatförändringar, resiliens, biologisk mångfald och miljöskydd. Till exempel nämns att:

-Sverige ska verka för väsentligt minskade globala utsläpp av växthusgaser och kortlivade klimatämnen.

-Sverige ska verka för att den biologiska mångfalden i Arktis bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt och med hänsyn till urfolken i Arktis.

Foto: Nick Cobbing

De senaste dagarna har debattartiklar, pressmeddelanden och kommentarer om Arktis och det svenska ordförandeskapet avlöst varandra.

Carl Bildt, DN debatt:
”Utvecklingen i Arktis är allt viktigare för oss alla.
   Den globala klimatförändringen går snabbare här än någon annanstans – temperaturen har redan ökat dubbelt så mycket som i världen i övrigt – och dess konsekvenser är också tydligare och större.
   Nya möjligheter till utvinning av olika naturresurser öppnas, men innebär samtidigt utmaningar för en mycket känslig natur.”

Andreas Carlgren, pressmeddelande:
– När det gäller klimatförändringarna är det viktigaste att klara målet att jordens temperaturökning blir högst två grader.
   Klimatförändringarna innebär effekter i Arktis som är allvarligare och mer omfattande än vad vi hittills har känt till. Samtidigt ökar trycket mot Arktis på flera områden, varför miljöarbetet står inför nya utmaningar.

Tom Arnbom från Världsnaturfonden WWF skriver i en kommentar till Miljöaktuellt att det är svårt att avgöra i den svenska strategin hur man gemensamt ska bevara den biologiska mångfalden som är viktig för att behålla de arktiska ekosystemen och som även är basen för urbefolkningens möjligheter att utöva traditionella näringar som renskötsel, fiske och jakt.

-Men det är glädjande, säger han, att regeringen i strategin betonar vikten av att det behövs robusta regelverk för framväxande aktiviteter i Arktis, exempelvis oljeexploatering. I dag saknas detta vilken är en stor brist.

Therese Jacobson från Greenpeace är inne på samma spår, men frågar sig samtidigt hur klimatambitionerna rent konkret ska gå till.

– Vi väntar nu spänt på att se hur regeringen ska få ihop att "verka för väsentligt minskade globala utsläpp av växthusgaser" med "att verka för att utvinningen av olja, gas och andra naturtillgångar sker på ett hållbart sätt". Vi har redan hittat mer fossila bränslen globalt än vi kan använda om vi ska kunna undvika farliga klimatförändringar.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.