Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rise: Låg kostnad för bio-CCS från biogas

Publicerad: 20 oktober 2021, 10:02

Skorstenar med negativa utsläpp kan bli verklighet enligt Rise, som menar att koldioxid från biogas kan vara en av de lägst hängande frukterna.

Foto: Johan Fredriksson

Koldioxid från biogas som fångas in och lagras kan vara en av de lägst hängande frukterna för så kallad bio-CSS enligt forskningsinstitutet Rise.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Enligt forskningsinstitutet Rise kommer negativa utsläpp som tillkommit genom infångning och lagring av koldioxid från biogena källor, så kallad bio-CCS, att spela en viktig roll för att lyckas nå klimatmålen. Det framkommer i en ny forskningsrapport.

I rapporten presenteras två olika teknikkedjor för produktion av flytande koldioxid som enligt Rise har goda förutsättningar för att omsättas i verkligheten, både i befintliga och i nya anläggningar.

”Om det globala behovet av negativa utsläpp på miljarder ton koldioxid årligen ska uppnås krävs en uppsjö av tekniska lösningar och koncept. Våra studier pekar på att koldioxid från biogas kan vara en av de lägst hängande frukterna och att värdekedjan har goda förutsättningar att vara mer kostnadseffektiv än andra koncept för bio-CCS”, säger Johan Andersson, senior projektledare på RISE, i en kommentar.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev