Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Risinger får betala Wenblads gamla notor

Publicerad: 7 December 2011, 12:40

Miljöaktuellt har tidigare skrivit om Fiskeriverkets användning av skattepengar. Nu visar det sig att den nya Havs- och vattenmyndigheten får ärva de gamla skulderna.


Miljöaktuellt har tidigare skrivit om Fiskeriverket och generaldirektör Axel Wenblad som lät sina anställda spendera 48 miljoner kronor på resor och representation under en fyraårsperiod. Nu visar det sig att verket gick back då man stängde bokslutet vid nedläggningen. Ett hål i budgeten på hela 15 miljoner kronor, som nu ärvs av den nya Havs- och vattenmyndigheten, berättar Riksdag & Departement.

Pengabristen är så stor att myndighetens nya generaldirektör, Björn Risinger, tvingas stoppa den pågående nyrekryteringen av 20 tjänster. De 15 bortslarvade miljoner kronorna fördelar sig sig enligt R&D dels på avvecklingslkostnader på 10 miljoner för personal som tackat nej till vidareanställning på jordbruksverket. Dels på 5 miljoner som blev kvar då räkenskaperna avslutades.

De ärvda problemen från Fiskeriverket slutar emellertid inte där. Minst lika stora kostnader tillkommer av forskningsfartyget Argos som visade sig innehålla asbest och inte kunnat användas sedan i februari.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.