Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Risk för byggfusk i slutförvaret oroar

Publicerad: 22 mars 2012, 09:18

Enligt Kärnavfallsrådet har inte Svensk kärnbränslehantering tagit risken för byggfusk på tillräckligt allvar.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Slutförvaret av kärnbränsle ska inte bara hålla i 100 000 år – det kommer också att ta årtionden att bygga. Nu höjer Kärnavfallsrådet rösten och menar att Svensk kärnbränslehantering, SKB, inte tagit risken för byggfusk på tillräckligt stort allvar. Man menar att SKB måste ta sin projektstyrning och organisationsanalys till en högre nivå, skriver Riksdag & Departement som granskat Kärnavfallsrådets rapport "Kunskapsläget på kärnavfallsområdet 2012"..

SKBs ansökan om att få bygga slutförvaret omfattar tusentals sidor. Ändå menar Kärnavfallsrådet i sin rapport att ansökan har flera luckor. Framförallt menar man att SKB inte tillräckligt tydligt visat hur de ska försäkra sig mot slarv och fusk – som kanske först visar sig om 10 000 år. Slutförvaret är ett enormt bygge som bland annat innefattar ett sju mil långt tunnelsystem. Ett bygge av den magnituden kommer att involvera ett stort antal entreprenörer.
– Det finns väldigt lite i ansökan om vad som händer när någon fuskar, säger Thomas Kaiserfeld som är ledamot i rådet och professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet till R&D.

Också Kärnavfallsrådets ordförande, Torsten Carlsson som är tidigare kommunalråd i Oskarshamn säger till R&D att SKBs organisationsstruktur behöver belysas ytterligare.
– Det är viktigt att frågan blir genomlyst, säger han.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev