Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Risk för greenwash i städers klimatarbete

Publicerad: 10 Oktober 2014, 09:15

Städer får större makt över klimatfrågor, visar ny forskning.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 9 oktober.

Storstäder runtom i världen har fått allt mer inflytande över globala frågor och har i princip börjat bedriva en egen utrikes- och säkerhetspolitik. Det här är tydligt också på klimatområdet där ett stort antal städer och kommuner gjort klart att de vill gå före i klimatarbetet.

Kristin Ljungkvist, bostads- och urbanforskare vid Uppsala universitet, som är aktuell med en ny avhandling där hon studerat effekterna av den här utvecklingen, anser dock att det finns risker. Hon säger till Miljöaktuellt att det framför allt är två saker att hålla ögonen på.

– Dels finns det tydliga risker att städer ägnar sig åt city branding, att man vill locka människor till sin stad eller skapa en viss bild av staden. Kanske ligger det därför inte så mycket kraft bakom löftena. Ofta kan det i stället bli lite av en hallelujastämning över det här, att nu ska borgmästarna komma och rädda oss för att staten misslyckats.

Kristin Ljungkvist jämför med när stora multinationella företag går ut och säger att de ska bli grönare och bättre, att det då finns många som granskar de här påståendena för att ta reda på om det handlar om greenwash. När det gäller städer finns det dock väldigt lite granskning kring effektiviteten av de lokala initiativen, anser hon.
Den andra saken Kristin Ljungkvist påtalar att vi borde hålla ögonen på är vad konsekvenserna blir nu när ett parallellt system håller på att växa fram med städer som börjar agera i klimatfrågan.

– Innebär det att trycket på de internationella förhandlingarna minskar? Lyfts bördan från de nationella politikernas axlar lite grann? Vem ska vi då i slutändan hålla ansvariga?

Missa inte konferensen Hållbar kommun den 15 oktober.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.