Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Risk för monumental dumhet”

Publicerad: 30 juni 2015, 04:22

Energibolagen räknar alltför kortsiktigt på kärnkraftsavvecklingen, skriver professor.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Energibolagen EON, Fortum och vattenfall räknar alltför kortsiktigt på avvecklingen av kärnkraftsreaktorer. Sverige riskerar därför att begå en monumental dumhet, skriver professor Carl B Hamilton (FP) på Svd debatt.

Fyra av tio reaktorer planerar att stängas på grund av elbolagens företagsekonomiska kalkyler. Men det är skillnad på företagsekonomisk och samhällsekonomisk lönsamhet.

I klimat- och energipolitiken måste man tillämpa ett mycket långt perspektiv, det vill säga till cirka år 2050–2100. Något som bolagen inte tagit hänsyn till när de nu annonserar ut en förtida avveckling, enligt Carl B Hamilton

”Att inte ta hänsyn till den stora skillnaden i synen på framtida generationer i den företagsekonomiska och den samhällsekonomiska kalkylen är ekonomiskt och moraliskt fel, och enligt min mening djupt politiskt oansvarigt. Marknaden har bara maximalt ett 15–20-årsperspektiv, medan politiken/staten i klimat- och energifrågor bör ha ett 100-årsperspektiv”

Det är enligt honom olyckligt att fyra reaktorer stängs på grund av felaktiga kalkyler och innan Energikommissionen lagt fram sina förslag för regering och riksdag.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.