Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Risk för svagt klimatavtal i Köpenhamn

Publicerad: 9 november 2009, 11:53

Förra veckan stod det klart att Barack Obama inte trodde COP 15 skulle lyckas reda ut alla delar som krävs för att få ett nytt globalt klimatavtal på plats. Inte heller utvecklingsländernas ledare är villiga till kompromisser.


Ämnen i artikeln:

Cop 15

Förra veckan träffade Fredrik Reinfeldt både den rika världens mäktigaste ledare, USA:s presidend Barack Obama, och en av utvecklingsländernas främsta ledare, Indiens premiärminister Manmohan Singh. Vare sig USA eller Indien kunde emellertid lova några klimatlöften inför COP

Istället tycks det nu luta sig åt att avtalet i Köpenhamn blir ett ramavtal, som allt eftersom kan fyllas på med mer konkret innehåll.
– Förmodligen löser vi inte alla problem i klimatfrågan. Men mötet kan bli ett viktigt steg på vägen, sade president Obama på en presskonferens efter hans möte med Fredrik Reinfeldt på måndagen.

Fredrik Reinfeldt gjorde senare klart att inte heller han förväntade sig ett legalt bindande internationellt avtal på COP 15 i Köpenhamn. Den främsta svårigheten var enligt honom USA:s möjligheter att hinna med då det råder stor politisk splittring i USA om klimatåtgärder.

I Indien kunde man inte heller komma med några klimatlöften inför Köpenhamn. Efter mötet med premiärminister Manmohan Singh kritiserade Fredrik Reinfeldt enligt Dagens Nyheter Indiens ovilja att "vara en del av en lösning" för klimatet.

Samtidigt som Reinfeldt besökte Indien avslutade man i Barcelona det sista förberedande klimatmötet inför COP 15. I officiella uttalanden målade man upp en viss optimism. Bland annat sa man att förhandlingarna gick framåt och att Barcelona-mötet gett en bättre grund för att nå en stark global överenskommelse på COP 15. Man slog också fast att EU fortfarande kräver en ambitiös global klimatöverrenskommelse i Köpenhamn.

Samtidigt var rösterna från klimatförhandlarna själva långt ifrån lika optimistiska.
– Det är mycket möjligt att tiden redan runnit ut för ett bindande klimatavtal i Köpenhamn och att vi bara får ett slags ramverk till avtal. Detta talas det öppet om bland världens beslutsfattare idag, sa till exempel EU-kommissionens chefsförhandlare Artur Runge-Metzger på en presskonferens.

Inte heller G20-ländernas finansministrar lyckades komma vidare med hur utvecklingsländernas minskning av koldioxid ska finansieras. Sveriges finansminister Anders Borg lät meddela att han var besviken men att han inte helt gett upp hoppet att frågan ska avklaras till COP 15 sätter igång.

Frågan
är förstås om ett ramavtal, som så småningom ska fyllas på, är gott nog i Köpenhamn. Rajendera Pachauri, ordförande i FN:s klimatpanel, säger att det värsta som kan hända är att vi får ett svagt avtal i Köpenhamn.
– Jag ser mycket hellre inget avtal än ett svagt avtal. Om vi får ett svagt avtal bör vi lämna förhandlingarna och säga: låt oss sätta oss ner om tre eller sex månader igen, sa han då Svenska Dagbladet träffade honom i New Delhi.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.