torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Risk för våldsamma kravaller i Köpehamn

Publicerad: 4 december 2009, 12:11

Den autonoma rörelsen mobiliserar krafterna inför klimatmötet i Köpenhamn.
– Det är klart det kommer bli kravaller, säger en källa till Miljöaktuellt.

Ämnen i artikeln:

Cop 15Politik

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Autonoma vänstergrupper i Europa mobiliserar nu krafterna för att "störa, sabotera och om möjligt stoppa" klimatmötet i Köpenhamn. Exakt hur många tusen autonoma aktivister som kommer vara på plats är omöjligt att svara på. Men källor Miljöaktuellt pratat med säger att Cop 15 är ett viktigt möte i de här kretsarna – och många kommer att vara på plats.

De autonoma
krafterna i Europa har som princip att inte organisera sig hierarktiskt, och därför finns ingen centralorgansiation. Men i den samlade kampanjen "Never trust a COP" mobiliseras styrkor inför Köpenhamnsmötet. På hemsidan Nevertrustacop.org kan man läsa "COP15 påstår att de ska "rädda världen från klimatkrisen". Men det är inget annat än en avancerad bluff för att dölja COP15:s egentliga syfte: att återställa legitimiteten hos den globala kapitalismen genom att införa en nya era av "grön" kapitalism."

Affisch från kampanjen "Never trust a COP". Kampanjen uppmanar svenska aktivister till våldshandlingar.
 
Vidare
kan man läsa "Det är dags att slå fast: vi kommer att medvetet angripa strukturerna som stödjer COP15, vi kommer bryta igenom deras polislinjer, vi kommer vägra förhandla med krigsivrande regeringar och deras media, vi kommer vägra ställa oss på samma sida som köpta NGO:s och alla dem som önskar styra och leda protesterna."
– Det är klart att det kommer att bli kravaller. Frågan är inte om, utan när Köpenhamn kommer att explodera, säger en anonym källa till Miljöaktuellt.

På Ntac:s hemsida har man också satt upp en kalender med de viktigaste datumen för protesterna. Där pekar man bland annat ut fredagen den 11 december som ska vara "Företagens dag": Då planeras också en blockering av Köpenhamns hamn. Den viktigaste dagen är emellertid lördagen den 12 december då den stora demonstrationen "Reclaim the power", ledd av organisationen Climate Justice Action,  ska hållas.

På internet och på svenska kaféer och bohandlar med vänsterinriktning kan man hitta information om "Dina lagliga rättigheter i Danmark inför Cop 15". Där kan man bland annat läsa att det är förbjudet att maskera sig i eller i närheten av en demonstration. Inte heller är det tillåtet att "inneha föremål som kan användas för maskering". Informationsmaterialet berättar också vad som vanligen sker om man blir gripen och vilka rättigheter man har om man häktas.

I det så kallade "Lymmelpaketet" drev den danska regeringen, med stöd av Dansk Folkeparti, förra veckan igenom ett antal skärpta demonstrationslagar. Då det redan finns kännbara straff för allvarlig kravall-brottslighet som stenkastning och liknande siktar Lymmel-lagarna in sig på mindre allvarliga brott. Till exempel blir det nu automatiskt fängelsestraff för skadegörelse i samband med demonstrationer. Bötesstraffet för att "förhindra polisens arbete" femdubblas också. Det innebär att det alltså kan bli mycket kostsamt att till exempel genomföra fredliga sittblockader och liknande.

Den danska polisen säger sig vara väl förberedd och har i dagarna tackat nej till ett svenskt erbjudande om hjälp med 600 svenska poliser. Samtidigt har polisen fått kritik för att bara koncentrera sig på toppmötet i Köpenhamn. Kritikerna menar att hela resten av Danmark under de två kommande veckorna kommer att vara fritt byte för Köpenhamns kriminella då alla poliser placerats i Köpenhamn.

Lymmelpaketet har också kritiserats för att rikta sig mot vanliga och fredliga demonstranter. Kritikerna påpekar att det redan är förbjudet att genomföra kravaller och att kasta sten på poliser och att de skärpta lagarna är en allvarlig kränkning av demonstrationsrätten.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev