Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Risker med kallt byggjobb undersöks

Publicerad: 16 December 2008, 11:50

Byggarbetare löper störst risk att drabbas av arbetssjukdomar. Nu ska en forskare vid Umeå universitet undersöka om risken ökar vid arbete i kyligt klimat.


Forskaren Lage Burström vid Umeå universitet får 1000.000 kronor av AFA Försäkring för att studera vilket roll kyla spelar vid utveckling av belastnings- och vibrationsrelaterade besvär bland bygg- och anläggningsarbetare.

Byggarbetare tillhör den yrkeskategori som oftast drabbas av arbetssjukdomar. De utsätts för vibrationer, ergonomisk belastning och kyla. Tidigare studier har visat att kyla påverkar besvärens framväxt men inte hur och varför.
Det saknas också konkreta riktlinjer för hur arbete i kalla miljöer ska beaktas vid riskbedömning.

I sin studie ska Lage Burström undersöka sambandet mellan samtidig exponering för kyla, vibrationer och belastning och risken att utveckla besvär i rörelseorganen. Målet är att skapa ett underlag för riskbedömning och åtgärder. Studien bygger på registerdata från Bygghälsans hälsokontroller 1971-1992.

Tre vibrationsexponerade grupper ska väljas ut, en från södra, en från mellersta och en från norra Sverige. De jämförs med en kontrollgrupp av tjänstemän.

Petter Lobråten

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.