Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Riskerar få stora konsekvenser”

Publicerad: 10 augusti 2015, 04:17

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) nobbar Centerns mjölkkrismöte.
”Oroväckande”, säger Kristina Yngwe, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet för Centerpartiet.


Ämnen i artikeln:

EuPolitik

Centern har bjudit in landsbygdsministern till mjölkkrismötet via en debattartikel i SvD. Men Bucht har alltså tackat nej och vill skjuta på mötet till i höst.

– Det är oroväckande. Det sänder inte direkt några hoppfulla politiska signaler till landets mjölkbönder som just nu går på knäna, säger Kristina Yngwe, som menar att det är av största vikt att Bucht träffar mjölkbranschens företrädare snarast och före EU:s extrainsatta jordbruksministermöte om mjölkkrisen den 7 september.

"Landsbygdsministern är på resa och har andra åtaganden den dagen men träffar gärna LRF vid ett senare tillfälle vilket har framförts i kontakt med LRF", skriver landsbygdsministerns pressekreterare Ingela Nilsson i ett mejl till Land Lantbruk.

Men Kristina Yngwe är inte nöjd med det svaret:

– Läget för mjölkbönderna är akut och det borde vara prioriterat för landsbygdsministern, säger hon och konstaterar att fem svenska mjölkbönder så sent som förra veckan meddelade att de tvingas lägga ner sina verksamheter.

– Just nu går det väldigt snabbt och det riskerar att få stora konsekvenser eftersom svensk mjölkproduktion har unika värden som exempelvis låg antibiotikaanvändning. Jag förutsätter att ministern kommer träffa branschen så fort han bara kan.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

EuPolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.