Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Riskfritt med låga halter bisfenol A i dricksvattnet

Publicerad: 31 oktober 2013, 10:08

Den oro som många människor upplevt sedan det blev känt att det hormonstörande ämnet bisfenol A upptäckts i dricksvattnet på flera håll är obefogad. Det uppger Livsmedelsverket.


Ämnen i artikeln:

Bisfenol ALivsmedelsverket

I över 3 000 lägenheter i främst Stockholm, Göteborg, Märsta och Ängelholm, kan det hormonstörande ämnet bisfenol A finnas i dricksvattnet. Anledningen är att lägenheternas dricksvattenrör renoverats med så kallad relining, som innebär att rören rensas och får en ny beläggning av ett speciellt plastmaterial som innehåller bisfenol A.

Informationen om att bisfenol A kan finnas i dricksvattnet har lett till oro men enligt Livsmedelsverket är halterna så låga att de inte medför någon risk för hälsan. Det rapporterar Sveriges Radio.

De högsta halterna som uppmätts i vattnet i de aktuella lägenheterna är 1 mikrogram/liter. För att bisfenol A ska ha en hormonstörande effekt ska en människa få i sig över 50 mikrogram per kilo man väger, under ett dygn.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Bisfenol ALivsmedelsverket

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.