Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Robot kör världens största truck

Publicerad: 10 november 2008, 14:12

Med en robot bakom ratten ska säkerheten i gruvorna höjas samtidigt som effektiviteten ökar.


Om allt går som planerat kommer Caterpillars 600 ton tunga gruvtruckar snart nog att själva navigera upp ner genom dagbrotten. Tillsammans med forskare från Carnegie Mellon tänker Caterpillar installera självstyrande system som på sikt ska kunna ersätta den mänskliga föraren helt och hållet.

För att klara det använder forskarna en rad olika tekniker som GPS för att positionsbestämma trucken, laser för att upptäcka hinder på vägen och video för att avgöra vilken sorts hinder det rör sig om. All information skickas till ett program som med artificiell intelligens avgör hur trucken ska köras för att komma dit den ska utan att orsaka någon olycka.

Att det hela kan fungera råder det ingen tvekan om för japanska Komatsu har redan automatiska gruvtruckar i drift,
men de är inte lika gigantiska som Caterpillars monster.

Det kanske låter litet osäkert att låta en robot styra en 600 ton tung truck, men forskarna menar att en välprogrammerad robot kör säkrare än en människa i de mörka och smutsiga förhållanden som råder i en gruva. Att en robotstyrd truck kan köra 24 timmar om dygnet vecka ut och vecka in utan vila är förstås en fördel och forskarna tror att effektiviteten ska kunna öka med 100 procent.

Till att börja med kommer dock mänskliga förare att köra trucken medan roboten får fungera som andrepilot.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev