Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Robothjort ska sätta dit tjuvskyttar

Publicerad: 16 november 2010, 07:59

Florida har ett nytt vapen i jakten på tjuvskyttar. Robothjorten Robo-Deer ska agera lockbete för jägare som inte respekterar jaktsäsongens slut.


Ämnen i artikeln:

DjurskyddCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Även om Robo-Deer inte kan göra mycket mer än att vrida på huvudet och svänga på svansen så påminner den tillräckligt mycket om ett riktigt djur för att övertyga de flesta tjuvjägare. Men den som väljer att skjuta mot roboten kan räkna med problem, eftersom den tillhör Floridas polisväsende.

– Vi har problem med tjuvjakt i detta område. Så vi kommer att se till att det finns en hjort för dem att skjuta på, säger Greg Stastay som arbetar för Floridas Fish and Wildlife Conservation, till TreeHugger.

Tjuvskyttarna som stöter på Robo-Deer kommer dock att drabbas av dubbel besvikelse. Inte nog med att de går miste om sitt förväntade byte, dessutom blir de själva polisbyte och riskerar upp till ett år i fängelse för förseelsen.

– Den som skjuter mot roboten kommer att arresteras för olaglig jaktmetod och för hjortjakt efter säsongens slut.

Roboten styrs på avstånd med hjälp av en fjärrkontroll. Tanken är att den ska placeras längs vägar, och på så sätt locka fram förbipasserande tjuvskyttar.

Onekligen en smart metod som borde kunna användas på fler platser för att skydda hotade djur och hindra olaglig jakt. Tidningen TreeHugger föreslår att även tigrar, noshörningar och elefanter får robotmotsvarigheter på platser där de jagas illegalt. Och varför inte? Tjuvjakt hotar en mängd djurarter och det är definitivt dags för lite nya metoder för att komma åt problemet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.