Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Robotinsekter hotar företagens säkerhet

Publicerad: 3 Februari 2009, 05:05

Artificiell intelligens används för industrispionage, menar framtidsforskaren Ian Pearson.


Trodde du att hoten mot framtidens kontor skulle komma i form av virus eller trojaner? Nej, det är robotinsekter och intelligenta bakterier företagen måste se upp med. Håll också ögonen på små USB-minnen med stor lagringskapacitet, så att de inte används för att smuggla ut data. Det är några av slutsatserna i en ny rapport som tagits fram på uppdrag av Canon.

– Det kanske låter som något taget direkt ur en hollywoodfilm, men smarta bakterier, artificiell intelligens och till och med robotinsekter kan vara reella hot mot framtidens företagssäkerhet, säger Adam Gilbe, Europeisk Marknadschef för Office Solutions på Canon.

En ny framtidsrapport, Office of the Future, utförd av den ledande futurologen Ian Pearson på uppdrag av Canon Europe, förutspår hur morgondagens kontor kommer att se ut och vilka utmaningar och hot det kommer att stå inför.

Rapporten varnar för att artificiell intelligens (AI), robotinsekter och smarta bakterier med stor sannolikhet kommer att vara vanliga redskap för spionage i framtiden. Robotinsekterna, framtagna för militära ändamål, skulle kunna användas för att spionera inne på ett kontor, eller för att införa skadlig mjuk- och hårdvara i väsentlig utrustning. På samma sätt kommer AI att användas för att skapa än mer sofistikerade virus, samtidigt som självgående AI-enheter kommer att innebära nya hot i sig själva. Det förutspås också att smarta bakterier skulle kunna organiseras till att bli högintelligenta informationssamlare, som lätt kan smugglas in på ett kontor.

– Den här rapporten ställer möjligheten om seriöst industrispionage i strålkastarljuset. Företag måste vara medvetna om att säkerhetshoten konstant utvecklas, säger Adam Gilbe.

DARPA arbetar för fullt med artificiella insekter som ska kunna bära med sig kameror och kunna ta sig in hos fienden och smuggla ut bilder.

Stort hot

Det största hotet mot säkerheten, enligt rapporten, är dock minnesmoduler som blir allt mindre men klarar av att lagra allt större mängd data. Genom att använda små, men vanliga moduler, som USB-minnen, mediaspelare eller mobiltelefoner, kan anställda smuggla ut enorma mängder data obemärkt. För att bekämpa dessa hot kan ny AI-teknik, av den sort som används vid övervakning av till exempel flygplatser, användas för att upptäcka konstigt eller misstänkt beteende på framtidens kontor.

Ian Pearson fortsätter att spå i: http://www.idg.se/2.1085/1.127903
En annan fascinerande framtidsforskare, Raymond Hammond, spår i: http://www.idg.se/2.1085/1.109118

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.