Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Robotkirurg räddar skadad soldat

Publicerad: 10 Mars 2009, 11:44

Framtidens livräddare på slagfältet kan vara en fjärrstyrd kirurgrobot som huserar i en mobil operationssal i komprimerat format. Pentagon har nämligen plöjt ner tolv miljoner dollar i projektet Trauma Pod.


En svårt skadad soldat har väsentligt högre chans att överleva om han kommer under läkarvård inom en timme, men det är långtifrån alltid man kan räkna med de tidsramarna på slagfältet.

Ett Pentagonfinansierat projekt, som leds av forskningslabbet SRI International i Kalifornien, har därför utvecklat en fjärrstyrd, mobil operationssal som ska kunna sätta in livsuppehållande åtgärder i princip omedelbart. Målet är att den skadade ska kunna överleva transporten till närmaste fältsjukhus enligt New Scientist.

Operationssalen kallas Trauma Pod och huserar ett helt team av medicinska robotar med olika uppgifter samt röntgen- och ultraljudsutrustning. Kirurgroboten, som fjärrstyrs av en riktig kirurg, är försedd med tre armar – två som håller i kirurgverktygen och en som håller i ett endoskop, den apparat som används vid titthålskirurgi.

Kirurgroboten kompletteras av inte mindre än tolv ytterligare robotsystem. Sjuksängen kan till exempel övervaka patientens hälsotillstånd och dosera olika preparat via en injektionsnål medan en assistentrobot ser till att förse kirurgen med nya verktyg och annat som behövs vid operationen.

Dagens prototyp av Trauma Pod tar en hel del utrymme i anspråk, men utvecklaren siktar på att krympa den till ett mer lätthanterligt format, som kan transporteras ovanpå ett fordon, och dessutom förse den med ett skal som kan stå emot påfrestningarna på slagfältet.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.