lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Robotkoll på fångarna

Publicerad: 31 oktober 2008, 10:19

Ett fängelse i Kalifornien har börjat använda robotar för att övervaka fångar och reda ut gisslansituationer.


Amerikanska armén har länge använt robotar vid spaningsarbete. Nu tar Kaliforniens straffväsende, Department of Corrections and Rehabilitation, det hela ett steg längre. Man testar nämligen användandet av robotar för att lösa problemsituationer med fångar. En utvärdering ska nu göras vid ett fängelse.

Ska tåla tuffa tag i kurran

Roboten för ändamålet heter Recon Scout och är inte större än en handgranat. Vid exempelvis en gisslansituation kastas den titanklädda och uretanhjulsförsedda roboten in i rummet och övervakar via en displayförsedd handkontroll vad som sker i rummet. Roboten klarar vertikala fall från 9,1 meter och stötvågen efter ett horisontellt kast på drygt 30 meter .

Den kameraförsedda roboten används redan flitigt av polis och amerikansk militär i Irak. Tillverkaren, Minneapolisbaserade Recon Robotics, avslöjar dock inte hur många robotar som sålts eller till vem. Men drygt 250 stycken uppges vara i bruk världen över.

– Vi har stora förhoppningar för dess värde inom fångvården. Det kommer öppna upp en marknad som vi från början inte hade räknat med, säger Alan Bignall, vd för Recon Robotics, till Popular Mechanics.

Tanken är inte att roboten ska patrullera bland fängelsets celler och korridorer, även om den är byggd för att vara tyst. Enligt tillverkaren Recon Scout orsaka mindre ljud än en viskning vilket skulle betyda en ljudnivå kring 40 dBa. Syftet är snarare att använda roboten vid konflikter eller andra svårlösta situationer.

En fånge kan till exempel få för sig att barrikadera sig i ett rum, förstöra övervakningskamerorna och påstå sig ha tagit gisslan. Eller så håller han sig själv gisslan och hotar att begå självmord. Då osäkras Recon Scout via sin handgranatsliknande säkring och kastas in för att rapportera om läget.

– Du kastar in den och gör en snabb 360-graderskoll av rummet. Även om du bara får 30 sekunders film så kan du gå tillbaka och titta bild för bild, säger Alan Bignall, och syftar på det faktum att en intern kan få för sig att helt enkelt ta upp roboten och förstöra den.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev