Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Robotorm räddar liv

Publicerad: 12 December 2008, 07:47

En robot som består av flera ledade moduler kan klättra upp och ner för stolpar för att inspektera brofundament och skyskrapor där människor annars måste riskera sina liv.


Att inspektera brofundament under vatten eller byggnadsställningar på skyskrapor är väldigt farliga jobb där människor idag måste riskera sina liv för att genomföra undersökningarna, men i framtiden kan en robot sköta jobbet istället. Problemet har varit få fram en robot som kan klänga på byggnadsställningar, stolpar och pelare för att ta sig dit den behöver, men det har ett forskarlag vid Virginia Tech löst.

Deras robot ser ut som en orm och är uppbyggd av flera moduler som kopplas ihop. Varje anslutning formar en led som kan vridas. Roboten slingrar sig runt stolpen och vrider sedan hela sin kropp för att klättra upp eller ner. Själva rörelsen alstras med hjälp av elektriska motorer eller tryckluft där tryckluften används för modeller som i första hand måste vara lätta.

Roboten kan förses med en kamera och andra sensorer för att fastställa om konstruktionen på en bro eller byggnad håller måttet och skulle något gå fel är det bara roboten som råkar illa ut. En undersökning som US Bureau of Labor Statistics visar att 809 människor I USA dog när de föll från byggnadsställningar och liknande under 2006 och med en robot som ser till att ställningen är säker innan byggnadsarbetarna börjar springa omkring på den borde det gå att rädda en hel del liv.

Lotta Ringdahl

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.