Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Robotspindeln som hjälper till vid katastrofer

Publicerad: 7 November 2011, 09:12

Tyska Fraunhoferinstitutet har utvecklat en robotspindel som ska hjälpa räddningspersonal att undersöka farliga och svårtillgängliga platser.


Ämnen i artikeln:

RobotCleantechNaturkatastroferGreentech

Tanken är att roboten, än så länge en prototyp, ska kunna röra sig i små och trånga utrymmen där människor har svårt att ta sig fram. Med sin spindelliknande design kan den lätt klättra över bråte, och precis som en riktigt spindel så håller den balansen genom att alltid ha fyra ben i marken.

Med hjälp av hydrauliskt manövrerade bälgar, som fungerar som ”leder” och gör benen rörliga, så kan den till och med hoppa, skriver Fraunhoferinstitutet i sitt nyhetsbrev.

Roboten kan utrustas med olika typer av mätutrustning, och vid industri- eller reaktorolyckor kan den hjälpa räddningspersonalen genom att mäta strålning, hitta gasläckor eller sända livebilder från svårtillgängliga utrymmen.

Roboten är säkert mycket användbar, men samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på Stephen Kings ”The Mist”. Tänk er att sitta fastklämd i en nedrasad industribyggnad när spindeln kommer krypande till undsättning. Som om strålning och gasläckor inte vore obehagligt nog…

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.