Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Robottricket: två händer och 15 axlar

Publicerad: 22 oktober 2008, 06:25

Dual Man är redo. Den tvåarmade roboten är kapabel att stå sida vid sida med människan vid produktionslinjerna, enligt tillverkaren Motoman.


Automationsutrustning sida vid sida med människor i produktionslinjer. Det vill japanska Motoman se mer av i industrin. På Tekniska Mässan visar företaget upp den tvåarmade roboten Dual Man som ska ha de egenskaper som krävs för att ställa roboten bredvid en människa utan skyddande burar.

Ett krav är smidighet, något Dual Man uppnår med parallellt monterade motorer och växlar. De båda armarna har sammanlagt 15 kontrollerade axlar vilket ska vara nog för att utföra mänskligt arbete, exempelvis metall- eller monteringsarbete. Armarnas lyftkapacitet är tio kilo. För att inte irritera sin mänskliga kollega längs en monteringslinje är all kabeldragning gjord i armarnas stammar. Motoman hävdar att företaget är först i världen med de egenskaper Dual Man har.

– Den här har funnits i Japan i ett antal år men ingen annan har mer än modeller under utveckling, säger Christer Börjesson, försäljningsingenjör på Motoman.

Det finns en Dual Man i bruk i Sverige. Men mer än att det rör sig om en västsvensk underleverantör till bilindustrin vill Motoman inte säga.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.