Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Roburs ägarpolicy stramar upp företagens hållbarhetsarbete

Publicerad: 15 april 2005, 10:53

Ägarpolicyn hos fondjätten Robur anger att bolagen i deras portföljer måste kunna hantera sina miljö- och etikrisker. Förra året intensifierade de sin granskning. Syftet är att minska innehavens risker.


– Vi vill skaffa oss en helikoptersyn och håller nu på att mer systematiskt gå igenom de bolag på Stockholmsbörsen där vi är stora ägare. För några av dem finns tveksamheter kring om de följer vår ägarpolicys skrivning kring miljö och etik, och med dem ska vi nu ta upp en dialog, säger Anna Nilsson, ansvarig för Roburs miljö- och etiska analys.

Sedan tre år har Robur, nordens största fondbolag, en skrivning kring miljö och etik i sin ägarpolicy. Policyn kräver att bolagen, som de äger aktier i, hanterar sina miljömässiga och etiska risker på ett ansvarsfullt sätt så att de långsiktigt ska vara konkurrenskraftiga. Det här gäller inte enbart Roburs nischade etikfonder.

Möjlighet istället för risk

Förra året började Robur också komplettera sina analyser av bolagen med en genomgång av deras riskexponering och om de har tydliga affärsmöjligheter inom hållbarhetsområdet, istället för att bara undersöka om de är duktiga eller inte på miljö- och etikområdet.

– Vi har höga förväntningar på bolag med stora risker, medan vi inte behöver ha lika höga förväntningar på bolag med enkla produkter och okomplicerad produktion som enbart finns i Sverige, säger Anna Nilsson.

För Robur är kontakter med innehaven viktiga, därför får de alltid en kopia av analysen som annars är ett konfidentiellt arbetsmaterial.

– Vi vill att de ska ha nytta av vår analys. I den kan de läsa om vilka frågor som vi anser vara kritiska för just dem, säger Anna Nilsson.

Etikfond i topp

När det gäller Roburs specifika etikprodukter, deras miljö- och etikfonder, har de gått riktigt bra under den senaste tiden. I dag förvaltas 9 miljarder kronor med etiska kriterier, vilket är en tredubbling jämfört med för fem år sedan. Också värdeutvecklingen har varit mycket god.

– Vår Etikfond Sverige Mega gick extremt bra förra året – hela 2,5 procent över index. Det var särskilt roligt eftersom den var den bästa av alla Sverigefonder totalt under året, säger Anna Nilsson.

Fonden utmärker sig genom att enbart de bolag som Robur bedömer hanterar sina etikrisker, i dag två tredjedelar av börsens bolag, är godkända för fondens investeringar.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.