Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rockström: Därför är ett 1,5-gradersmål så politiskt känsligt

Publicerad: 10 december 2015, 08:30

Klimatprofessorn ger sin förklaring till varför inte 1,5-gradersmålet redan ersatt tvågradersmålet i förslaget till globalt klimatavtal. Ännu har EU inte bestämt sig i frågan.


Ämnen i artikeln:

Cop 21

Klimatprofessor Johan Rockström på Stockholm Resilience Center pekar på det vetenskapliga budskap som han och flera ledande globala miljöforskare skickat till Cop21 om att världen måste hålla sig så långt under den planetära smärtgränsen på två grader som det någonsin går. 1,5-gradersmålet är i linje med analysen han själv har gjort i och med sitt arbete med de planetära gränserna.

– Som forskare stödjer jag en 1,5-gradsskrivning, säger han till Miljöaktuellt.

Men, poängterar han, det räcker inte. Och trots det är det så politiskt känsligt.

– Att det är så problematiskt politiskt beror på att vi med stor sannolikhet redan har kommit dit. Vi har redan intecknat 1,5 grader på grund av trögheten i klimatsystemet. Värmen finns redan i haven och koldioxiden är bunden där. Det är långsamma processer. Slår man fast 1,5 grader politiskt innebär det att vi måste släcka ner jorden på måndag efter COP21, säger Rockström till Miljöaktuellt.

Sedan nyanserar han och förklarar att den resterande kolbudgeten i praktiken troligtvis ger oss fem-sex år till av koldioxidutsläpp.

– Det finns mycket starka argument för 1,5 grader men också stora utmaningar att lyckas med det. Vi sitter här år 2015 och inte 1990 när COP-mötena började.

EU har ännu inte bestämt sig hur man ser på ett 1,5-graders mål. En person med god insyn i EU-delegationens förhandlingar berättar att unionen är öppen för att referera till målet men att det i nuläget är oklart hur långt EU-länderna är beredda att gå.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Cop 21

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.