torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rockström: ”Fem vetenskapliga chocker under 2011”

Publicerad: 16 november 2011, 10:56

– Budskapet är oerhört allvarligt, kommenterar miljöministern.

Ämnen i artikeln:

Johan RockströmLena EkNaturvårdsverket

I går startade miljöminister Lena Ek upp ännu en process i arbetet med att få Sverige att till 2050 nå målet om att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Färdplan 2050, som regeringen kallar arbetet, bygger på beslutet som togs under det FN-ledda klimatmötet i Cancún förra året, där världens industriländer åtog sig att ta fram nationella långsiktiga strategier för hur man under de kommande decennierna ska få ner de egna utsläppen av växthusgaser.

I somras fick Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram underlag till en sådan strategi för svensk del, något som man ska redovisa för regeringen i slutet av nästa år. Men samtidigt påbörjas nu alltså ännu en process, där Lena Ek tillsammans med en särskild referensgrupp bestående av företrädare för näringslivet, miljöorganisationer, kommuner samt forskare ska föra en bredare samhällelig dialog om hur 2050-målet ska kunna uppnås på bästa sätt.

I ett pressmeddelande säger miljöministern:
− Arbetet med att upprätta en färdplan för ett Sverige utan nettoutsläpp 2050 är en unik möjlighet för att ta tillvara det breda engagemang och kunnande som finns runt om i Sverige. Det handlar om en omfattande förnyelse och modernisering av det svenska samhället där alla blir berörda, och det innebär nya möjligheter för våra innovatörer och vårt näringsliv att konkurrera med energisnål och klimatsmart teknik.

En av de personer som finns med i referensgruppen är professor Johan Rockström, chef för både Stockholm Resilience Centre och Stockholm Environment Institute. Under gårdagens uppstartsmöte som hölls i Rosenbad förklarade Rockström att världen drabbats av fem vetenskapliga chocker under året, något som ger en tydlig signal om hur bråttom det är att komma igång med omställningsarbetet.

Nedan kan du se hans drygt fem minuter långa presentation.

Resten av presentationerna från uppstartsmötet kan ses på Miljödepartementets hemsida.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev