onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rockström: Företag har tre nya uppgifter nu

Publicerad: 7 oktober 2022, 09:13

Johan Rockström, chef för tyska Potsdam Institute for Climate Impact Research, menar att näringslivet måste fokusera mer på naturpositiva lösningar. Foto: Thorsten Greb, PIK / Chedar Anderson, Greenpeace

Ska världen klara klimatmålen måste näringslivet snabba på sitt hållbarhetsarbete på ytterligare områden, det skriver den svenske professorn i en längre artikel hos Reuters.

Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöAgenda 2030Johan RockströmKlimatpolitikNaturvårdNaturskydd

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Tiden är knapp om världen alls ska ha en chans att nå klimatmålen. Alla måste nu därför delta i arbetet, och för näringslivet gäller framför allt tre nya uppgifter.

Det här menar Johan Rockström, som är chef för tyska Potsdam Institute for Climate Impact Research. Under onsdagen fick han en artikel publicerad hos Reuters, och det är här som han listar vad som nu behöver göras.

För det första, skriver Rockström, så räcker det inte med det som brukar kallas för ”carbon law” – som inspirerad av Moores lag om processorkapacitet går ut på att halvera utsläppen från fossila bränslen vart tionde år. Detta är inte längre nog för att klara klimatmålen, argumenterar Rockström, utan det som nu också behövs är en liknande ”carbon law” för påverkan på naturen. Förutom nettonollmål avseende utsläpp från fossila bränslen behöver näringslivet alltså skyndsamt sätta upp nettonollmål för utsläpp som följer från naturpåverkan. 

Det här innebär, för det andra, att företag måste se till att även skapa naturpositiva leverantörskedjor. Exempelvis träråvaror eller livsmedel som köps in måste ha producerats på regenerativa eller andra hållbara sätt som stärker naturens egenskaper och den biologiska mångfalden snarare än förstör dessa. 

Och avslutningsvis, skriver Rockström vidare, så behöver det utvecklas en ny sorts koldioxidkrediter med hög integritet som gör det möjligt för företag att också investera i olika natur- och klimatlösningar. På så vis blir det lättare för näringslivet att gå från dagens utsläpp, till att ha nettonollutsläpp framöver och så småningom också nettonegativa utsläpp, det vill säga minusutsläpp där mer koldioxid binds än vad som släpps ut. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev