lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rockström i Davos: ”Mänskligheten är beroende av ett stabilt istäcke”

Publicerad: 17 januari 2023, 15:29

Johan Rockström, Aslak Holmberg och Gail Whiteman talar om is.

Om något går fel vid polerna, så kan det gå fort med klimatförändringen. Det var grunden för ett seminarium lett av Johan Rockström i Davos. Där berättade Samerådets ordförande Aslak Holmberg om ett annat sätt att se på saken.

Ämnen i artikeln:

ArktisVeckobrev

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Polerna värms upp fyra gånger snabbare än resten av planeten. Det är bakgrunden till seminariet med titeln ”Unpacking the Polar Crises”, under världsekonomiskt forum i Davos. 

Det leddes av Johan Rockström, som konstaterade att vi alla är beroende av polerna. 

– Det är nollzonen för vad som händer med klimatet, konstaterade han.

Där går det också att få förutsägelser om vad som är på gång för hela planeten, vilket professor Gail Whiteman från University of Exeter talade om. 

– Den arktiska regionen är nära gränsen för en oåterkallelig förändring. 75 procent av regionen är redan förstörd. Det är ditåt vi måste titta för att förstå vad som ska hända, sa Gail Whiteman.

Aslak Holmberg, ordförande för Samerådet, berättade att i Sápmi så är förändringen tydlig sedan länge. Många samer har till exempel svårt att fortsätta med rennäringen. På grund av klimatförändringen har renarna svårt att få tag på föda och måste ofta numera utfodras. Han talade också att även motåtgärderna, som ingår i den gröna omställningen, kan vara problematiska, som öppnandet av nya gruvor för att utvinna avgörande mineraler till exempel. 

– Vi upplever också tryck i vårt område på grund av bygget av vindparker. Den allra största, i Norge, gjorde det omöjligt att utöva rennäring i området, berättade han.

Han berättade att han kommer från en kultur där man inte strävar efter ständig tillväxt och att få mer och mer, utan att det snarare handlade om att anpassa sig till naturen.

– I Arktis är det tydligt att det finns gränser för vad naturen klarar av att erbjuda. Så mitt huvudsakliga budskap är att det är bättre med harmoni än än tillväxt, sa Aslak Holmberg vid sitt framträdande.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev