Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rockström invigde med roligt miljöskämt

Publicerad: 23 mars 2012, 13:37

Miljöaktuellt fanns på plats när ny utställning öppnade.

Ämnen i artikeln:

Johan Rockström

På Kulturhuset i Stockholm invigdes i förra veckan utställningen Tipping Point – världens chans. Det hela är en storsatsning som bland annat Stockholm Resilience Centre, Albaeco, Energimyndigheten och Länsstyrelsen i Stockholms län ligger bakom. Utställningen breder ut sig på 750 kvadratmeter, och sammanlagt beräknas att runt 150 personer varit inblandade i förberedelserna, allt från forskare till hantverkare.

Johan Rockström från Stockholm Resilience Centre fanns på plats vid invigningen och fick hålla ett kortare tal. Han berättade bland annat om hur människans miljöpåverkan, när det gäller områden som klimat, biologisk mångfald, färskvatten, mark och luftföroreningar, är på väg att slå i taket för vad jorden klarar av.

– Den här utställningen ger er den absolut mest uppdaterade kunskapen om detta. Initialt kan det tolkas som någonting väldigt negativt, att vi håller på att helt underminera vår egen chans till utveckling. Men det är så fantastiskt då att titeln är Tipping Point – världens chans. Det vill säga, insikten om denna utmaning är just det som ger möjligheten till innovation och förändring.

Utställningen som vill "bädda för förståelsen av att allt på jorden hänger samman" bjuder på en hel del spännande fakta om det ohållbara i dagens livsstil men också om naturens egna lösningar som människan skulle kunna dra nytta av om vi bättre lärde oss att samarbeta med ekosystemen.

Rockström passade på att dra ett skämt just med tanke på detta tema:
– Tänk er att vi befinner oss i rymden och två planeter träffas långt där ute i yttre universum. Den ena planeten ser väldigt dyster och sliten och väldigt utarmad ut. Och den andra planeten, som ser vacker, blågrön och perfekt ut, frågar den här stackars planeten, "vad har hänt med dig?". Den stackars slitna planeten svarar, "jag har homo sapiens".  Då svarar den vackra planeten, "det är ingen fara, det går snart över".

– Så illa behöver det inte bli. Det finns tvärtom väldigt mycket belägg för att vi tillsammans kan börja röra oss väldigt snabbt i rätt riktning.

På Kulturhusets utställning kan man dock få en känsla för storleken på den utmaning vi står inför. Bland annat kan man se en skärm där träd, mobiltelefoner och datorer singlar ner, med de efterföljande texterna:

- 150 träd fälls i världen varje sekund
- 27 mobiltelefoner säljs i världen varje sekund
- 9 datorer säljs i världen varje sekund

Här finns även tre stora tv-apparater som zoomar in från bilder som föreställer:

- två miljoner plastflaskor (antalet använda flaskor på fem minuter i USA)
- 38 000 containers (det antal containrar som passerar amerikanska hamnar var 12:e timme)
- 50 000 plastpåsar (det antal plastpåsar som är det uppskattade antalet per engelsk kvadratmil i världshaven)

Utställningen pågår till den 3 juni. Mer information finns att läsa här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev