Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rockström risar Svenskt Näringsliv

Publicerad: 8 oktober 2015, 05:44

Klimatprofessorn är särskilt kritisk mot Svenskt Näringslivs klimatmål och att organisationen inte visar på möjligheterna med en omställning till fossilfritt.


Johan Rockström berättar för Dagens Industri att han är skeptisk till Svenskt Näringslivs inställning. Han använder ordet besviken för att utrrycka hur han kände när Svenskt Näringsliv, LO och LRF i somras gick ut med nytt klimatmål. Målet är att utsläppen av växthusgaser till år 2050 inte ska överstiga två ton per capita. Han anser att arbetsgivarorganisationen borde vara tydligare med att lyfta fram möjligheterna med en hållbar politik och en omställning i samhället.

"Målet om högst två ton per capita är lägre än EU:s vision. Det tycks råda en otakt mellan några av Sveriges största företag och Svenskt Näringsliv”, säger han till Dagens Industri.

Otakten handlar om att flera företag enligt honom istället agerar förebilder. Han ger bland annat beröm till Ikea, Volvo och H&M för deras hållbarhetsarbete.

Rockström menar att näringslivet är en av anledningarna till att läget är så mycket bättre inför Parismötet än Köpenhamnsmötet 2009. Nu är de med på tåget, anser han.

"Det finns ingen risk att mötet i Paris blir ett misslyckande. Antingen blir det hyfsat bra eller jättebra.”, säger han till DI.

Läs hela artikeln i Dagens Industri här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.