Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rockström tar plats i innovationsråd

Publicerad: 24 februari 2015, 10:14

Ska verka för att Sveriges innovationsförmåga och konkurrenskraft stärks.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 24 februari.

I dag samlas regeringens nya innovationsråd för första gången. Rådet består av en blandning av företagare, forskare och regeringsföreträdare som i eftermiddag träffas på regeringens residens Harpsund för att diskutera hur Sveriges innovationsförmåga och konkurrenskraft kan stärkas.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) säger i en kommentar till Miljöaktuellt:

– För att lösa våra stora klimat- och miljöutmaningar krävs innovativt näringsliv och bred samverkan med forskning och staten. Den grupp personer som statsministern nu samlar har stor potential att hitta förslag som stärker miljöteknikutvecklingen. Det blir spännande och inspirerande att vara en del i arbetet.

Bland de tio medlemmarna i rådet märks bland annat Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Centre, Karl-Henrik Sundström, vd Stora Enso, Mengmeng Du, global marknadsdirektör på Spotify och Charles Edquist, professor i innovation vid Lunds universitet.

Från regeringens sida medverkar fem statsråd, förutom Åsa Romson bland annat statsminister Stefan Löfven (S) och forsknings- och högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Stefan Löfven säger till SVT att det huvudsakliga uppdraget handlar om att stärka svensk konkurrenskraft:

– Vi håller på att halka ned vad gäller vår konkurrenskraft och inte minst när det kommer till innovationskraft, säger Stefan Löfven.

Statsministern, som själv är ordförande i innovationsrådet som kommer ha sitt kansli i Statsrådsberedningen, utvecklar resonemanget i en debattartikel i Dagens Industri där han skriver:

"Tanken är att utifrån ett helhetsperspektiv få fram förslag och idéer som leder till bättre samordning och effektiviseringar så att alla de vardagshjältar som skapar morgondagens produkter, tjänster och företag får bättre förutsättningar. Men också att fler kan ta steget att bli företagare eller arbeta med innovationer på sin arbetsplats."

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.