tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rockström: ”Vi är så nära”

Publicerad: 5 augusti 2015, 07:39

Sverige kan utan tvivel bli världens första fossilfria nation, ”vi är så nära”, konstaterar Johan Rockström.

Ämnen i artikeln:

SverigeFn

Enligt Johan Rockström, som ger uttryck för sin vision på Supermiljöbloggen, är 2015 året då Sverige på allvar kan påbörja resan mot ett hållbart samhälle; ett föregångsland för andra där varje konkret steg smittar av sig och tvingar andra nationer att följa efter, menar professorn i miljövetenskap vid Stockholms universitet, tillika chef för Stockholm Resilience Centre.

Sverige har, menar Rockström, "ett oproportionerligt stort inflytande på miljö- och utvecklingsområdet".  Där till är Sverige "kanske det land i världen med de bästa förutsättningar för en utveckling där hållbarhet ger välfärd och utveckling", vilket enligt Rockström gör att möjligheterna är goda att lyckas.

Men det brådskar, det finns ingen mer tid att spela på, slår miljöproffset fast:

"Tiden börjar rinna ut", skriver Johan Rockström på Supermiljöbloggen, där han också välkomnar USA:s president Barack Obamas nyligen presenterade "och hittills mest ambitiösa" klimatplan, liksom FN:s dokument för de globala hållbarhetsmålen, som medlemsländerna ska ta beslut om 25 september.

I ett större sammanhang, som det handlar om, i ett för planeten och mänskligheten existentiellt perspektiv är det såväl realistiskt och nödvändigt önskvärt att Sverige nu agerar för en omställning mot ett helt fossilfritt samhälle, som ger global dominoeffekt, anser Rockström och betonar att det inte på något sätt är en utopi att infria det målet till 2030.

"Min känsla är att medborgare, företagsledare, trossamfund och civilsamhälle är med på båten", men det kräver utan omsvep ett djupt och uppriktigt engagemang, menar professorn.

"Omställningen kommer stöta på problem, och stora utmaningar, inte minst infrastrukturutveckling och att våga testa nya styrmedel och investeringsformer".

Rockström avfärdar att svensk industri går omkull utan billig, fossil energi "på samma sätt som det är en myt att kol och olja behövs för jobben", skriver han och fortsätter:

"I USA finns det cirka 90 000 kolarbetare, medan det finns över 140 000 solarbetare och ännu fler vindarbetare."

Läs mer här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev