måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rockström vill att Sverige driver på mer i EU

Publicerad: 11 februari 2016, 10:19

Ska Sverige bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer, då behöver även EU göra klart att det är fossilfritt som gäller, menar chefen för Stockholm Resilience Centre.


Sverige måste sätta mer press på Bryssel. Det anser Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre, och en av talarna på konferensen Klimatforum, som Miljöaktuellt och Naturvårdsverket arrangerade under onsdagen i Stockholm.

– EU måste bestämma sig en gång för alla att det är fossilfritt som är målet, säger Johan Rockström till Miljöaktuellt.

Och det gäller för alla politikområden, poängterar han. Som det ser ut nu verkar dock den ena EU-handen inte riktigt veta vad den andra gör, och ibland är klimatfrågan högsta prioritet men i nästa stund är den det inte. Johan Rockström nämner flera fossiltunga områden som EU hittills misslyckats med att ta ett ordentligt grepp om, exempelvis sjöfarten och flygsektorn, men också jordbruket och den stora importen av varor in till EU. Ett grundläggande problem är också den tröghet som finns i systemet då det gäller att prissätta utsläpp, där exempelvis gamla konkurrensregler sätter käppar i hjulet för den som vill beskatta fossilt och gynna förnybart.

– EU har sagt A i Paris. Då måste man säga B nu. Och då kan EU inte låta bli att ta tag i de här frågorna, för då kommer vi aldrig att ta oss till nollutsläpp inom 30 år. EU måste på allra högsta nivå göra klart att det här är en överordnad fråga som framöver måste påverka alla sektorer och politikområden.

Johan Rockström får medhåll av klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), även hon på plats på klimatkonferensen.

– Biodrivmedelsskatten är ett tydligt exempel på den här problematiken, där vi i Sverige var tvungna att beskatta förnybara bränslen för att de annars skulle bli för billiga i relation till sina fossila motsvarigheter. Vilket går helt emot logiken. Vi har ju ett skattesystem med koldioxidskatt och energiskatt i Sverige just för att göra det som är bra billigt, och det som vi vill ha mindre av dyrt, det vill säga de fossila utsläppen.

Enligt Åsa Romson är regeringen väl medveten om att mer krut måste läggas på EU-nivå.

– Vi har prioriterat det arbetet sedan dag ett. Men jag ska vara ärlig och säga att vi behöver göra mer. Vi behöver bli tuffare och vi behöver ta mer av debatten. Sverige har ibland en lite dålig kombination av att vara duktigast i klassen på att tolka alla EU:s direktiv ordagrant och följa dem till punkt och pricka, samtidigt som vi inte alltid lagt tillräckligt med tid på att ta diskussionen ordentligt med de länder som kommer från en annan verklighet och som i det här fallet ser biobränslen på ett väldigt annorlunda sätt än vad vi som skogsrikt land gör, säger Åsa Romson till Miljöaktuellt.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev