måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rockström vill lägga om kursen

Publicerad: 1 mars 2023, 12:49

I ”En jord för alla” skriver Johan Rockström tillsammans med en handfull andra forskare och experter att det behövs fem storskaliga kursomläggningar under de kommande årtiondena. Foto: Foto: Magnus Bergström, Omslag: Lotta Kühlhorn

Många intressanta förslag presenteras i boken En jord för alla. Men det som sägs vara ”ett manifest för mänsklighetens överlevnad” påminner stundtals kanske lite väl mycket om en ny bantningsmetod.

Ämnen i artikeln:

Johan Rockström

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Artikeln har tidigare publicerats i Aktuell Hållbarhet nr 1, februari 2023.

I den nya boken ”En jord för alla” skriver Johan Rockström tillsammans med en handfull andra forskare och experter att det behövs fem storskaliga kursomläggningar under de kommande årtiondena. Det handlar om utrotning av fattigdomen, åtgärdande av den skriande ojämlikheten, stärkt kvinnlig delaktighet, hälsosamma livsmedel och en livsmedelsproduktion som inte skadar ekosystemen samt omställning till ren energi.

Lyckas vi inte med detta väntar en dyster framtid som inbegriper sådant som kollapsande samhällen och olika varianter av jordsystemchocker. I denna framtid kommer också alltmer av vårt fokus behöva hamna på kortsiktig krishantering och försök till anpassning, snarare än på de långsiktiga satsningar som faktiskt skulle kunna ta oss ur dessa kriser.

Men hur ska då de här kursomläggningarna gå till? Ja, boken innehåller en lång rad med intressanta idéer kopplade till vart och ett av de fem områdena. Här finns allt från förslag om att införa medborgarfonder, där pengarna skulle tas in från de företag som utvinner och använder sig av naturresurser, för att sedan fördelas ut bland medborgarna, till satsningar på regenerativt jordbruk, där det bland annat handlar om att förbättra och bygga upp friska, levande och kolrika jordar.

En lite märklig sak är dock att förslagen i boken stundtals har paketerats som om det vore en ny bantningsmetod det handlar om. Parisavtalet och Agenda 2030 med de 17 globala målen är tydligen ute, för dessa processer nämns knappt alls. Nu är det i stället ”Earth4All-modellen” som gäller, där alltså de fem kursomläggningarna ingår.

Rockström och forskarkollegerna försöker dessutom sälja in det hela med skrivningar som ”anslut dig till rörelsen”, ”störst effekt på kortast tid” samt ”bekänn er till de fem väldiga kursomläggningarna”. Detta tar dessvärre udden av budskapet att det är mänsklighetens överlevnad som nu står på spel.

Tre andra aktuella böcker

Världens 50 farligaste företag

Juha-Pekka Raeste och Hannu Sokala, Lind & Co 

● Två ekonomireportrar granskar det globala näringslivet och listar värstingarna bland företagen.

 

Härlig är jorden

Mats Söderlund, Weyler förlag 

● Om fjällvärldens historia och nutid. En kärleksförklaring till de ekosystem som nu hotas av förödelse.

 

Tjernobylkatastrofen

Simon Olsson, Historiska Media 

● Snart 37 år har gått sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, men den påverkar energidebatten än i dag. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev