Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rockström vill se mer engagemang från Bildt

Publicerad: 7 november 2011, 10:31

När Johan Rockström häromveckan talade på en klimatkonferens efterlyste han från Carl Bildt att klimathotet mot Arktis måste lyftas fram än mer som en säkerhetspolitisk fråga. Redan i morgon kan det visa sig om Bildt och den svenska regeringen hörsammat uppmaningen.


Ämnen i artikeln:

Carl BildtJohan Rockström

På tisdag och onsdag denna vecka samlas närmare 150 representanter från Arktiska rådets medlemsländer, arbetsgrupper och urfolk i Luleå för ett två dagar långt möte. Arktiska rådet är de arktiska staternas samarbetsforum, där Sverige ingår tillsammans med Finland, Danmark, Norge, Island, Ryssland, USA och Kanada. Sverige är ordförande i rådet fram tills i maj 2013.

Mötet i Luleå är vad man kallar ett Senior Arctic Official-möte och det leds av Sveriges Arktisambassadör Gustaf Lind. I ett pressmeddelande från regeringen framgår att man förväntas behandla två stora forskningsprojekt, Arctic Change Assessment och Arctic Resilience Report, där det bland annat alltså ska handla om hur miljön och samhällen reagerar på de förändringar som sker i området.

Att situationen i Arktis är allvarlig var något som Johan Rockström lyfte fram häromveckan vid ett klimatseminarium anordnat av Svenska Naturskyddsföreningen.

Han beskrev då den temperaturhöjning som skett i polarområdena och som lett till en accelererande avsmältning. Ytan med is och snö som fungerar reflekterande och gör att planeten blir kallare ändrar därmed färg vilket leder till en återkoppling, där mer energi absorberas vilket påverkar vädersystemen över hela norra hemisfären.

Rockström menade att problemet skulle behöva uppmärksammas mer av den svenske utrikesministern Carl Bildt.

− Sverige är i dag ordförande i Arktiska rådet och jag tror det är jätteviktigt att få Carl Bildt att engagera sig än mer i Arktis som en säkerhetspolitisk fråga – inte ur oljeresurser – men att vi inte får förlora Arktis som en stabiliserande biom för vår egen ekonomi. Men den kopplingen har ju inte gjorts över huvud taget ännu. Arktiska rådet handlar om svåra politiska frågor som om vi ska, eller inte ska, utvinna de eventuella oljeresurserna i Arktis. Men sen talar man om ekologi och miljörisker helt vid sidan om, som en marginell fråga, när det egentligen är huvudfrågan.

Rockström berättade vidare att nya data från The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) visar att den globala havsyteökningen går snabbare än vad vi tidigare har trott och att vi nu är uppe i en takt som med mycket stor sannolikhet leder oss till minst en meter havsytehöjning detta århundrade.

Chocken, enligt Rockström, är att 2011 års observationer från satelliter dock pekar på att havsytan ser ut att gå ner väldigt drastiskt under detta år, i storleksordningen med sex millimeter, vilket är en stor överraskning. Enda tänkbara förklaringen menade han, är att havet har blivit så mycket varmare, och att 2011 är ett så pass varmt år, vilket inneburit en kraftig avdunstning och att enorma mängder vatten hamnat på land. Något som förklarar de stora översvämningarna i de tropiska regionerna i dag.

− Det vill säga ytterligare ett tecken på att vi börjar få en destabilisering av det planetära systemet och överraskningar som inte ens vetenskapen än så länge har koll på.

Rockström sammanfattar problemet så här:

− Uppvärmningen följer de vetenskapliga modellerna till nästan punkt och pricka, det går varken snabbare eller långsammare. Men konsekvenserna av uppvärmningen tycks vara mycket större än vad vetenskapen hittills sagt, planeten är helt enkelt känsligare.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Carl BildtJohan Rockström

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.