Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Röd laser fixade regnmoln över Berlin

Publicerad: 3 Maj 2010, 06:46

I Sverige behövs det inte. Men kan laser användas för att skapa regnmoln i torrområden? Det verkar så.


Ämnen i artikeln:

ForskningMiljöteknik

Ett forskarlag har lyckats skapa regnmoln både i laboratorium och över Berlin med hjälp av röd laser. Det skriver New Scientist. I laboratorium har korta pulser med röd laser skjutits in i en kammare med vattenmättad 24 grader varm luft varpå moln skapats. Metoden har även testats framgångsrik i luften ovanför Berlin i Tyskland.

Molnen uppstår när laserpulserna skiljer elektroner från atomer i luften, något som leder till att hydroxyradikaler uppstår vilka i sin tur skapar ”frön” till regndroppar av svavel och kväve i luften, förklarar en av forskarna, Jérôme Kasparian från universitetet i Geneve, för New Scientist. Analyser av luften i kammaren efter laserpulserna visar att volymen hos regndropparna ökat med 50 procent och att mängden kondenserat vatten i de uppkomna molnen ökat hundrafalt.

Kritiker menar att kombinationen av den höga luftfuktigheten och låga temperaturen är osannolik under naturliga förhållanden. Kasparian hävdar att testerna i luften ovanför Berlin visar att förhållandena visst kan förekomma.

Se molnvideo på New Scientists webbplats.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

ForskningMiljöteknik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.