Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Klimat
Publicerad: 3 Maj 2010, 06:46
I Sverige behövs det inte. Men kan laser användas för att skapa regnmoln i torrområden? Det verkar så.
Ett forskarlag har lyckats skapa regnmoln både i laboratorium och över Berlin med hjälp av röd laser. Det skriver New Scientist. I laboratorium har korta pulser med röd laser skjutits in i en kammare med vattenmättad 24 grader varm luft varpå moln skapats. Metoden har även testats framgångsrik i luften ovanför Berlin i Tyskland.
Molnen uppstår när laserpulserna skiljer elektroner från atomer i luften, något som leder till att hydroxyradikaler uppstår vilka i sin tur skapar ”frön” till regndroppar av svavel och kväve i luften, förklarar en av forskarna, Jérôme Kasparian från universitetet i Geneve, för New Scientist. Analyser av luften i kammaren efter laserpulserna visar att volymen hos regndropparna ökat med 50 procent och att mängden kondenserat vatten i de uppkomna molnen ökat hundrafalt.
Kritiker menar att kombinationen av den höga luftfuktigheten och låga temperaturen är osannolik under naturliga förhållanden. Kasparian hävdar att testerna i luften ovanför Berlin visar att förhållandena visst kan förekomma.
Se molnvideo på New Scientists webbplats.
Jonnie Wistrand