tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Röda korset: Pengar för klimatanpassning når inte de mest utsatta

Publicerad: 3 november 2022, 12:49

Torka i Somalia. Bilden är från 2011.

Foto: Farah Abdi Warsameh

Röda korset och Röda halvmånen kommer med nya siffror som visar att klimatanpassningspengarna inte kommer dit där de behövs mest.

Ämnen i artikeln:

Cop 27KlimatfinansieringVeckobrev

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Inget av världens 30 länder som är mest utsatta för klimatförändringar finns med bland de 30 högsta mottagarna av klimatanpassningsstöd per capita. Det visar nya data som Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen, IFRC, presenterar i dag.

IFRC konstaterar att klimatförändringarna drabbar alla. Men enligt dem kommer Cop 27 att misslyckas om inte världens ledare inte stöder lokalsamhällen som befinner sig i klimatförändringarnas frontlinje. 

”Familjer som förlorar nära och kära, hem eller försörjning har inte råd att vänta på vaga löften eller halvhjärtade åtaganden”, säger Francesco Rocca, ordförande för IFRC, i en kommentar.

Enligt analysen når inte finansieringen platser och samhällen som behöver den mest. I genomsnitt är finanseringen för klimatanpassning per person mindre än 10 kronor per person i länder där sårbarheten är störst.

Exempelvis rankades Somalia högst för klimatsårbarhet, men kom på 64:e plats när det gäller klimatanpassningsfinansiering 2020. 

Nationella rödakors- och rödahalvmåneföreningar rycker inte bara ut i katastrofer utan hjälper människor i lokalsamhällen att förebygga och anpassa sig till de ökande riskerna med klimatförändringar. IFRC har som mål att genom stöd till sina 192 nationella föreningar nå 250 miljoner människor varje år med klimatanpassning och åtgärder för att minska klimatkrisens inverkan.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev